• Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!

  Традиционно в края на годината Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) обявява кампания в подкрепа на българските производители на храни, която продължава до Коледа, когато в почти цялата страна се организират под различна форма фермерски пазари или изложения на местни производители, а в много търговски вериги се обособяват специални щандове. Тази година кампанията под мотото „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!“ стартира с дискусионен форум и среща на министъра на земеделието Румен Порожанов с работещи в бранша производители и търговци.Целта на кампаниятаПо неговите думи повече от половината стоки, които се предлагат в големите хранителни магазини, са произведени у нас. „Желаем в този месец и половина до Коледа да акцентираме върху нашите постижения, върху българското земеделско производство и българските храни. Искаме да надградим постигнатото, за да може да продължим по правилния път“, обясни Порожанов целта на кампанията. Той представи данни на аграрното ведомство, от които стана ясно, че за първите 8 месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г. ръстът в производството на меса и млечни продукти в България е между 10 и 20 процента. Отчита се и повишение с 13 на сто при износа на хранителни продукти и земеделски стоки родно производство. Още...
 • На EIMA 2018 - само хитове при лидера MERLO

  MERLO Group показа последните версии на 21 модела, от които 7 нови от фамилиите телескопични товарачи Turbofarmer, Multifarmer, Panoramic, както и двата класа „Tool carriers“ - трактори MC и Cingo верижни шасита. НОВОСТ - TF65.9CS разширява серията Turbofarmer по направление на възобновяемите енергийни източници – биогаз, биоетанол, и там, където динамиката се съчетава с по- висок капацитет и работен обсег. Работните параметри са впечатляващи, а реакцията на машината е ненадмината. Очаква се производството да започне до една година. НОВОСТ – Multifarmer MF34.9 CS След специалната награда на „British Ploughing Championships” в Austrey за MF40.9CS-170 през октомври т.г. MERLO представи по- малкия MF34.9CS, съчетаващ 140 к.с., агро-трактор с 3400 кг/9 м телескопичен товарач. Предназначен е за целодневна работа във всички дейности в малки стопанства и ферми. НОВОСТ – Panoramic 120.10HM и 72.10HM Новостите в най-тежката серия HM са двигателите, новият дизайн на кабините, външните елементи и системи, без рязко разделяне на моделите на „строителни“ и „агро“. Това е и същината на модулната концепция на технологичния лидер в бранша.MERLO показа специфичен комплекс от технологии в раздела ЕIMA MIA - Мултифункционалност в Агро сектора, фокусирала огромен интерес на еврофермерите. Уникалната MERLO платформа MERLOMOBILITY 4.0 беше представена в раздела ЕIMA DIGITAL. Това е комплекс от средства за достъп до „Industry 4.0 Budget Law“, които в частност позволяват до 2,5 пъти по-бърза възвращаемост на инвестицията в оборудваната с Merlomobility 4.0 машина. Още...
 • За биоземеделието са важни субсидиите, а не добивите

  При нашия одит установихме недостатъчен контрол върху производството и търговията с биологични храни и продукти, а в заведенията за обществено хранене и онлайн търговията контрол на биохраните изобщо не се осъществява поради липса на нормативна регламентация. Това каза в интервю за сутрешен блок на национална телевизия председателят на Сметната палата Цветан Цветанов само ден след като одитната институция обяви резултати от своето проучване (29 октомври 2018 г.) за изпълнението на мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. за периода от 1 януари 2015 до 30 юни 2017 г.През август Сметната палата представи първия доклад за биоземеделието „Развитие, надзор и контрол над производството и търговията с биологични храни и продукти“ за периода от 1.01.2015 до 30.06.2017 г.Мярка 11 по ПРСР е програмирана, за да подпомага изпълнението на заложените цели и приоритети в областта на опазване на околната среда. Насочена е към насърчаването на три направления - на биологичните растениевъдство, пчеларство и животновъдство. Целта е, като се избягва използването на минерални торове, пестициди и се прилагат щадящите практики при обработката на площите, земеделието като цяло да е съобразено с добрите екологични практики. Още...
 • Председателството на Австрия – опит за сближаване на позициите по ОСП

  Виена - СофияПоемайки председателството на Съвета на ЕС, Австрия обяви, че ще насочи усилията си към осъвременяване на Общата селскостопанска политика, като фокусът на предложенията ще бъде върху възможностите за подобряване положението на дребните селскостопански производители, които в момента са най-слабото звено в цялата верига на агробизнеса. От началото на юли 2018 г. досега страната проведе множество официални и неформални срещи с цел провеждане на дискусии за сближаване на позициите между държавите членки и обсъждане на най-адекватни мерки за опростяване на механизмите, заложени в ОСП. На заседание на Съвета по земеделие и рибарство в средата на юли бяха обсъдени три законодателни предложения: Регламент относно стратегическите планове по линия на ОСП, Регламент относно общата организация на пазарите (ООП) и Регламент относно финансирането, управлението и мониторинга на ОСП.От 23 до 25 септември в замъка „Хоф“ в провинция Долна Австрия бе проведена и неформална среща на министрите на земеделието на държавите - членки на ЕС. Основната тема на срещата беше посветена именно на ОСП: „ОСП след 2020 г. – моделиране на бъдещето на селскостопанските райони и производството на качествена храна в ЕС“. В центъра на дискусията бяха въпроси, свързани със значението на инструментите на ОСП и по-конкретно на семейните ферми, както и теми относно подпомагане на устойчивото производство на висококачествени хранителни продукти в Европа и същевременно повишаване конкурентоспособността на еврофермерите. Още...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Няма статии в тази категория. Ако се показват подкатегории на тази страница, то те може да съдържат статии.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

Животновъдство

Времето


Высококачественная декоративная штукатурка по разумной цене. Профикиев.

Месечна агрометеорологична прогноза за месец Август 2018

НЕОБИЧАЙНО ВИСОКИ ЗА СЕЗОНА ПОЧВЕНИ ВЛАГОЗАПАСИ

През август агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираните наднормени валежи и температури – близки до климатичните норми за месеца.

В началото на август развитието на земеделските култури ще протича при необичайно високи за сезона почвени влагозапаси в 50 и 100см. В част от полските райони при пролетните култури (царевица, слънчоглед) те са над 90% от пределната полска влагоемност (ППВ) – следствие от значителните юлски валежи, достигнали и надвишили на много места в страната два пъти месечната норма (Враца - 138 l/m², Монтана - 117 l/m², Лом - 134 l/m², Кнежа - 150 l/m², Ловеч – 138 l/m², В.Търново – 159 l/m², Шумен – 143 l/m², Русе – 120 l/m², София - 177 l/m², Пловдив – 127 l/m², Казанлък – 129 l/m², Кърджали – 120 l/m², Елхово и Карнобат – 134 l/m²).

През повечето дни от първото десетдневие агрометеорологичните условия ще се задържат неустойчиви, с чести превалявания, които ще забавят приключването жътвата на пшеницата, допълнително ще влошат качеството на неприбраната зърнена реколта. Прогнозираното влажно време ще повиши риска за разпространение и развитие на сиво  гниене по гроздето, особено в засегнатите от юлските градушки лозови масиви. Условията през този период остават оптимални за развитието на късно кафяво гниене по овошките, за мани по зеленчуковите култури.

През първото десетдневие ранните хибриди царевица ще приключат развитието си. При средноранните хибриди ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича наливане на семената. Част от посевите в Дунавската равнина и в югоизточните райони ще встъпят в начало на фаза узряване.

През второто десетдневие се очаква чувствително повишение на температурите и ускоряване темповете на развитие при късните земеделски култури. Прогнозираните стойности на максималните температури, на места до 36-37°С, ще имат краткотрайно, негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от късното полско производство. В края на второто и началото на третото десетдневие при слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрелост.

През третото десетдневие среднокъсните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. При късните хибриди ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При соята ще се наблюдава фаза узряване, при памука - разпукване на плодните кутийки. През десетдневието при ориза ще преобладава фаза млечна зрелост.

През август по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредители ще има в началото на месеца и през повечето дни от второто десетдневие.

През второто десетдневие се очаква подобрение на условията за провеждане на дълбока оран и на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимна рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват през третото десетдневие на август.

Дукена Жолева

Агрометеоролог в НИМХ-БАН

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия