Два процента оптимизъм

Специалното внимание на ЕС  и на държавата, което през последните две години получават българските животновъди,  започна да дава реални положителни резултати, видно от последните данни на Агростатистиката на МЗХГ.
Експертите отбелязват три основни фактора за своеобразно възраждане на животновъдството в България: субсидиите, подобрените пазарни условия и навлизането на млади хора във фермите.
Само за отминалите две години българските животновъди са получили над 23 млн. лева подпомагане по различни схеми и за различни видове животни. От последното заседание на Консултативния съвет по животновъдството става ясно, че за стопанската 2017 г. са предвидени още около 21 млн. лева, като от тях 11 млн. лв. са с целево предназначение, одобрени от Европейската комисия, за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС.
Въпреки специалното отношение към сектора и видимите добри резултати напоследък, истината е, че за 15 години броят на кравефермите и овцефермите в България се е стопил със стотици хиляди, а за последните две години  е нараснал с има-няма 2 на сто. Със субсидии от около 44 млн. лева   свитата бройка на фермите е увеличена  с 2 процента.
А как се подобряват пазарните условия и кои млади хора навлизат в животновъдството ще научите от анализа на Боряна Семкова в броя. Има и други полезни четива за агробизнеса.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия