Пладнешки грабеж на бели петна

Недоглеждане или умишлено приети поправки в последните дни на предишното, 43-то, Народно събрание в Закона за земята за дни ощети много собственици и изправи на нокти земеделски производители. Става въпрос за законни кражби на земя, извършени чрез пренаемане на непотърсени от собствениците земеделски земи, които са по-известни като бели петна.
Това са земеделските земи, за които няма сключени договори за аренда и не се обработват. Те се разпределят със заповед на директора на областна дирекция „Земеделие“ на земеделски производители. Арендаторът трябва да превежда сумите по разпределените му бели петна по специална банкова сметка към съответната община, на чиято територия е земята. От нея собственикът може да получи внесената рента, а нейният размер се определя на база средното годишно рентно плащане за землището. В началото на юли 2017 г. собственици на земеделски земи в областите Монтана, Враца, Велико Търново, Русе и Разград установяват, че ползваните от арендаторите бели петна изведнъж са станали собственост на няколко свързани помежду си русенски фирми, които са се възползвали от пропуски в законодателството и с фалшиви договори са присвоили тези земи. Така на практика лице, което не е собственик на земята, отдава под наем на свързано с него лице (тоест на себе си) бялото петно с фалшив договор, като успешно го регистрира пред нотариус, а впоследствие и пред Агенцията по вписванията.
На стр. 32-33 ще научите как се разви скандалът с плад­нешкия грабеж на бели петна
Но хубавото е, че в броя ще намерите и много повече положителни новини.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия