Трактор Second Hand и CAP след Brexit

Само през 2016 г. в Италия продадохме близо 30 000 използвани трактора на средна възраст 20 години при едва 18 300 нови регистрации. Думите са на Алесандро Малаволти, председател на Италианската федерация на производителите на земеделска техника. Пред агромедии в Брюксел той е обяснил, че този факт противоречи на концепцията за иновации и показва колко е важно за сектора да се приемат специфични регулации, които да са устойчиви както за индустрията, така и за фермите.
Истината е, че в цяла Европа се продават повече стари, отколкото нови машини. Чисто нови трактори се търгуват основно в Индия и Китай. Предполага се, че до края на миналата година броят им е надхвърлил съответно 600 000 и 500 000. За сравнение - през 2016 г. в Европа са регистрирани общо 165 000 нови трактора.
Постоянното актуализиране на регламентите и директивите, които определят техническите характеристики на агротехниката, води до значително увеличение на производствените разходи и следователно на крайните цени. Според изчисленията влизането в сила на Регламент 167/2013 и на законодателството относно замърсяващите емисии в периода 2015 - 2021 г. ще увеличи разходите на производителите на земеделска техника с 40%.
А какво ще стане с концепцията за иновации на новата CAP след Brexit?
Вижте отговора в новия брой.

Агрополитиката

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Българското председателство даде възможност на държавите-членки на ЕС да се...

Пазари, борси, цени

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо още от сега е скочила. Ако миналата година фермерите са...

Хранителна индустрия

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

По основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия