10 години в ЕС - и 50% щастие!

Десет години след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС българите остават едни от най-големите еврооптимисти, показват резултатите от национално представително проучване на „Алфа рисърч“, проведено по поръчка на Представителството на Европейската комисия в България. От 2007 г. до сега одобрението за членството се запазва в рамките на 50 на сто, срещу 16 на сто неодобрение и 34 процента неутрални оценки. Факт е, че ако през 2007г. всеки четвърти българин се е чувствал европеец, през 2017 г. така се чувства всеки трети, но 66% все още нямат такова самочувствие.
 Най-големите страхове през 2007 г. бяха, че ще бъдат затворени предприятия заради нахлуването на чужди стоки (47%), че българите ще са неравнопоставени на пазара на труда заради ограничения достъп през първите години (39%), че български специалисти ще емигрират в чужбина (37%), че чужденци ще започнат да изкупуват земя (37%). Десет години по-късно част от тези страхове са забравени, а делът на споделящите ги е два пъти по-нисък.
Като цяло през целия десетгодишен период на членство българинът остава оптимист за бъдещето на ЕС - 40% очакват той да се развива като по-стабилен и единен срещу 18 на сто на обратното мнение.
България днес е в много по-добро положение, отколкото преди 10 години. Това заяви в София председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на дебат с млади хора за бъдещето на европейския проект.
 А дали след 10 години България ще бъде в още по-добро положение от днес? Вижте в броя какво мислят по въпроса нашите герои, номинирани за Еврофермер, Евробизнес дама и Млад еврофермер 2017.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21,36 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия