Няма да осъмнем извън свързаната Европа. Нали!

След срещата на лидерите на Европейския съюз  в София на 16 и 17 май британският вестник Financial Times прозря, че ползата за бизнеса е по-голяма от политическата. По анекса към политическата декларация  са предвидени 30 млрд. евро за реализиране на проекти от транспортна, енергийна, дигитална и всякаква друга свързаност в региона на Балканите.
България като организатор на срещата също ще има полза от разрастването на двустранните отношения със съседите, които в момента са доста слаби. . Според българското Министерство на външните работи всяка от държавите в региона започна да преоткрива България, а следващата стъпка е идеите да преминат в съдържание и конкретни двустранни проекти в областта на инфраструктурата, бизнеса, земеделието, образователните програми.Шестте държави от Западните Балкани, въпреки че не са членки на ЕС, както и двете членки на ЕС – Гърция и Румъния,вече  разработват европейските транспортни коридори през техните страни, докато ние изоставаме. Може ли в един момент да се окажем заобиколени от „свързаната Европа“?  Вижте в анализа на Боряна Семкова как стоят нещата в глобален план. И се прехвърлете на репортажа на Мишо Ванчев,за да повярвате, че поне в агробизнеса Европа е вече в България. Вижте това:
Когато разгънеш една изложба върху самолетна писта, внушението е недвусмислено: засилваме се, ускоряваме и излитаме. И наистина на самолетната писта в Стара Загора, където бе единадесетото изложение БАТА Агро, имаше всички механизми, необходими за ускорение на бизнеса в агросектора на България. Като се започне от земята – поне 3 компании изкупуваха и продаваха земи, мине се през парите – изброих щандове на 4 банки, плюс специализираните компании за лизинг и се достигне до това, заради което идваха селскостопанските производители – техниката. Надали някой може да каже колко точно са експонатите на участващите в БАТА Агро над 200 компании. Затова ще дам едно друго измерение за размера на изложението. Два километра. Два километра  селскостопански машини, строени и готови за елитно европейско земеделие.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от...

Хранителна индустрия

Производителите на мляко и млечни продукти привеждат дейността си в съответствие с новите изискванията

Производителите на мляко и млечни продукти привеждат дейността си в съответствие с новите изискванията

Министерството на земеделието и храните предприе редица инициативи и мерки, имащи за цел от...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия