МЗХ публикува за обществено обсъждане промени в стандартите за добро земеделско и екологично състояние

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на заповед, с която се променят стандарти 5, 6, 7 и 8 за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС 5, 6,7 и 8) от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България  2023 – 2027 г. Целта на изменението е да се намали административната тежест за земеделските стопани при прилагането на стандартите през 2024 г.

Предложените промени са предварително обсъдени с браншовите организации и заинтересованите страни в рамките на писмена процедура на Комитета по наблюдение на СПРЗСР 2023-2027 г. и след приключили преговори с Главна дирекция „Земеделие“ и Главна дирекция „Околна среда“  към ЕК.

При изменението на ДЗЕС 6: „Поддържане на минимална почвена покривка през периоди, които са най-чувствителни“ e oпределен чувствителен период от 01 юни до 30 септември, включително, в който е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ на земеделското стопанство, да се поддържа минимална почвена покривка.

На земеделските стопани се предоставя възможност при изпълнението на стандарта да осигурят последваща култура в рамките на 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка или 3 седмици след премахването на предходната растителна покривка само за площите с последваща култура рапица. При трайните насаждения, за осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от площта с трайни насаждения в стопанството, се извършва укрепване на междуредията чрез затревяване,  засяване с покривни култури или мулчиране през чувствителния период.

Улеснение за ДЗЕС 7 „Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода или диверсификация на културите“ е възможността фермерите да го изпълняват чрез познатата им от програмния период 2014-2020 г. диверсификация на културите.

Облекчението за стопаните в  ДЗЕС 8: „Запазване на непроизводствени обекти и площи за подобряване на биологичното разнообразие в земеделското стопанство“ е отпадането на изискването за заделяне на определен дял от обработваемата земя като непроизводствени площи. Остава задължението за запазване на съществуващите особености на ландшафта (отделни дървета, дървета в редица, синори, живи плетове или, дървета в група и тераси).

Изменението предвижда още, че малките стопанства, които не надвишават 10 хa, са освободени от проверки и санкции на предварителните условия.

При прилагането на стандарти 5, 6, 7 или 9 за ДЗЕС се допускат временни дерогации от изисквания като срокове и периоди, в случай на метеорологични условия, които не позволяват изпълнението им през съответната година.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 3 август 2024 г., включително, като с него може да се запознаете: тук.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.