Конференция за бъдещето на Европа: Стартиране на гражданската платформа на 19 април

 

  • Покана към гражданите на ЕС: „Бъдещето е в твоите ръце“
  • Продължава работата по стартирането на цифровата платформа на Конференцията, насрочено за 19 април
  • Подготовка за церемонията по откриването на 9 май (Денят на Европа)

На срещата си в сряда Изпълнителният съвет на Конференцията за бъдещето на Европа продължи подготовката за започване на Конференцията.

Изпълнителният съвет одобри многоезичната цифрова платформа, която ще даде възможност на гражданите от целия ЕС да дадат своя принос за Конференцията. Той постигна съгласие относно методите си на работа и напредналата подготовка за церемонията по откриването на Деня на Европа (9 май).

Открит и приобщаващ дебат за демокрацията на участието

Благодарение на тази нова многоезична цифрова платформа, от 19 април гражданите от цяла Европа ще имат възможност да представят вижданията си по всяка тема, която считат за важна за бъдещето на ЕС. Това ще даде възможност на гражданите – за първи път на равнище ЕС – да представят своите идеи, да коментират идеите на други хора, да създават и участват в събития. Платформата ще бъде централният възел на Конференцията – място, където всички приноси към Конференцията ще бъдат събрани и споделени, включително децентрализирани събития, граждански дискусионни групи и пленарни сесии.

Специализиран механизъм за обратна връзка ще обобщава и анализира повдигнатите ключови въпроси, така че те да могат да бъдат взети предвид и по време на гражданските дискусионни групи и пленарните заседания на Конференцията. Платформата ще предоставя също така информация за структурата и работата на Конференцията, както и ресурси за организаторите на събития, включително каталог на ключови събития, чрез които те ще могат да популяризират своите инициативи на местно, регионално, национално и европейско равнище. Гражданите ще могат лесно да търсят прояви, в които желаят да участват, благодарение на карта на събитията.

След срещата съпредседателите на Изпълнителния съвет заявиха следното:

Представителят на Европейския парламент Ги Верхофстад (Renew, Белгия) заяви: "Трябва да направим тази дискусия възможно най-оживена, като по време на Covid-19 това означава да експериментираме с цифрови платформи колкото е възможно повече. Чрез тази платформа ние предлагаме инструменти, които да дадат възможност на всички да участват активно в този дебат, и ще гарантираме, че техните идеи ще бъдат включени в анализа и заключенията на Конференцията. Това е тяхното бъдеще, така че това е тяхната Конференция."

От името на председателството на Съвета на ЕС португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш коментира, че "Цифровата платформа ще включи европейците в публичното пространство. Това ще им позволи да изразят опасенията си, да споделят мечтите и очакванията си и да общуват със своите представители. За да стане по-силен, Съюзът се нуждае от силата на своите граждани.

Това е решаващ момент и това ще ни позволи да обсъдим откровено и без табута различните гледни точки."

Заместник-председателят на Комисията Дубравка Шуица, отговаряща за демокрацията и демографията, заяви: "Стартирането на цифровата платформа след десет дни ще предостави на нашите граждани уникално пространство за участие в разговори и дебати в цяла Европа. Това ще позволи на хората да споделят своите идеи, тревоги, надежди и мечти – на всички официални езици на ЕС. Динамиката се увеличава и очаквам с нетърпение да видя резултата."

Официалният хаштаг на Kонференцията #БъдещетоЕТвое е покана към гражданите на ЕС да дадат своя принос и да определят бъдещето на ЕС: „Бъдещето е в твоите ръце“.

Изпълнителният съвет също така постигна значителен напредък в подготовката за церемонията по откриването на Конференцията на 9 май - Деня на Европа, ако епидемиологичните условия позволяват това. Той също прие методите на работа на Изпълнителния съвет и проведе първо обсъждане относно проекта на правила за състава и работата на пленарните заседания на Конференцията.

Изпълнителният съвет ще се срещне отново на 21 април, за да приключи обсъждането на процедурния правилник и да разгледа други условия, необходими за организирането на Конференцията.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Националният оперативен щаб  прекратява дейността си

Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Thursday, 15 April 2021

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Щабът беше създаден със заповед на...

Компании, Събития, Анализи

 "ГЛАСЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО", Открийте SPACE подкаст в селскостопанските новини

"ГЛАСЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО", Открийте SPACE подкаст в селскостопанските новини

Thursday, 15 April 2021

 SPACE2021 ще се проведе от вторник 14 септември до четвъртък 16 септември на  Parc-Expo...

Реколта, Пазари, Цени

От 17 май стопаните могат да кандидатстват за застраховане на реколтата от винено грозде

От 17 май стопаните могат да кандидатстват за застраховане на реколтата от винено грозде

Thursday, 15 April 2021

 От 17 май до 15 юни 2021 г. ще се проведе прием на заявления...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Sanofi  ще инвестира 400 млн. евро в нов обект за производство на ваксини в Сингапур

Sanofi ще инвестира 400 млн. евро в нов обект за производство на ваксини в Сингапур

Monday, 12 April 2021

 Sanofi заяви, че ще инвестира 400 милиона евро в рамките на пет години в...

Иновации, Обучение, Агросвят

Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на храната“

Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на храната“

Tuesday, 13 April 2021

80 участника ще се впуснат в надпреварата за идеи във втория хакатон на младежката...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.