Комисията по вътрешен пазар ще гласува резолюция, посветена на изкуствения интелект

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите ще гласува резолюция, посветена на няколко предизвикателства, произтичащи от бързото развитие на технологията за изкуствен интелект (AI), по-специално тези, свързани с избора на потребителите, проблемното използване на някои видове данни и необходимостта от адаптиране на европейските правила за отговорност, така че те да включат нови продукти с активиран AI.

Малките предприятия, които желаят да изпробват технологиите с ИИ, ще бъдат първите, които ще управляват иновативни нови приложения. Големите компании като IBM ще осигурят инвестициите и присъствието на пазара, за да придвижат нещата към масовия пазар, докато университетите ще предоставят научноизследователската дейност за бъдещите технологии. Но най-важното е, че обикновените хора ще използват тези продукти, ще ни дават обратна връзка и ще гарантират, че даден продукт не се разглежда като натрапване.

С бързия темп на напредване на технологиите и изчислителната мощност, сцената е подготвена за перфектна буря. Така че се пригответе ИИ да внесе радикална промяна в нашия живот, невиждана досега.

 

 

Правителството одобри Визията, целите и приоритетите на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030

Правителството одобри Визията, целите и приоритетите на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030. Документът определя три стратегически цели - ускорено икономическо развитие, демографски подем и намаляване на неравенствата, за реализирането на които са предвидени целенасочени политики и интервенции, групирани в пет взаимосвързани и интегрирани оси на развитие - Иновативна и интелигентна България; Зелена и устойчива България; Свързана и интегрирана България; Отзивчива и справедлива България; Духовна и жизнена България.

За постигането на стратегическите цели са дефинирани 13 национални приоритета, като с решението на правителството са определени водещите ведомства по отделните приоритети. През първата половина на 2020 г. се предвижда правителствените намерения в отделните области на политиката да бъдат детайлизирани, както и изготвянето на индикативна финансова рамка, предварителна оценка на въздействието и механизъм за наблюдение и контрол на изпълнението на стратегическия документ.

7 двойки ще получат по 5 000 лв. от кампанията „Посади надежда“

6 910 живи елхички бяха продадени по време на благотворителната кампания „Посади надежда“, организирана от Министерство на земеделието, храните и горите и Фондация „Искам бебе“. Пет лева от продажбата на всяко дръвче ще бъдат дарени за каузата. Общо събраните средства са в размер на близо 35 000 лв, като ще бъдат подпомогнати 7 двойки, избрани на случаен принцип, чрез жребий.

Министерство на земеделието, храните и горите провежда за трети път благотворителната кампания. Тази година тя е в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да подпомогне двойки с репродуктивни проблеми. Съгласно условията на фондацията, могат да кандидатстват двойки, чиито ин витро процедура чрез донорска яйцеклетка не се покриват от държавния Център за асистирана репродукция.

От 9-и до 20-и януари 2020 г., двойките ще могат да подават заявление за финансиране на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. В него ще трябва да посочат имената си, избраната клиника, както и кратка история на репродуктивния проблем. На 29 януари, в присъствието на медии ще бъдат изтеглени двойките. Допълнителна информация за участие в кампанията може да намерите на сайта на "Искам бебе" - www.iskambebe.bg.

 

 

Мария Габриел: 2020 -та ще е годината на иновациите

Великобритания е една от водещите страни по програмата „Хоризонт Европа”. Няма млад човек, който да не се интересува от възможностите на  програма „Еразъм” и какво ще се случи след Брекзит. За мен ще бъде важно да направим много бързо такъв тип преговори, че когато говорим за база данни, за млади хора, за научни изследвания, за мобилност, за университети, да не губим доброто партньорство, заяви Мария Габриел

Сред приоритетите на българския еврокомисар за следващите няколко месеца са бюджетът по програма „Еразъм”, както и реализиране на идеята за европейски университети. Предложението на ЕК е бюджетът за програмата „Еразъм” да се удвои и от 15 млрд. да стане 30 млрд евро. Тоест да позволим не на 4 милиона студенти да пътуват, а на 12 милиона. Досега от тази програма от България са се възползвали 60 хиляди студенти.

Няма как да не спомена идеята за европейските университети - да дадем на младите хора такъв университет, който да е коалиция от много университети в различни държави, заедно с частния сектор. Европейски университет,който позволява образованието да е интерактивно, със споделена инфраструктура, всеки семестър в различна държава, поясни еврокомисарят.

 2020  -та според  Мария Габриел ще е годината на иновациите

 

Иновациите:Цифрова трансформация на зърнопроизводството в Скандинавия

Технология за идентифициране на зърнени партиди, определяне на тяхното качество и записване на историята на отглеждане за подобряване на бизнес моделите на скандинавските земеделски стопанства е в основата на Пилотен иновационен експеримент. Той се осъществява във Финландия по проекта SmartAgriHubs от Регионалния клъстер „Скандинавия“. Това е темата на единадесети брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

За да повиши рентабилността на производството на зърнени култури, Пилотен иновационен експеримент (FIE) разчита на тясното сътрудничество на доставчиците на технологии и земеделските производители, за да развият веригата на доставка на зърното, като използват и безпроблемно интегрират наличните цифрови решения. Тези внедрени технологии за интелигентно земеделие могат да идентифицират партиди зърно, да определят тяхното качество, да записват историята на отглеждането заедно с произхода, да обобщават данни с информация за продукта и впоследствие да ги свързват с партида зърно, доставена на електронен пазар на зърно.

Поради относително ниските средни добиви, произтичащи от климатичните условия в северния регион, производството на зърнени култури се счита за бизнес с ниска печалба. Следователно, този FIE има за цел да разработи бизнес модели, фокусирани върху идентифициране на ценни партиди зърно, които вече са на място, и реализиране на тяхната стойност на електронния пазар въз основа на проследима информация за продукта. Различията в почвите, методите на отглеждане, използваните влагания и размерите на фермите образуват допълнително усложнение, когато се опитвате да характеризирате зърнени партиди, да представите истинската им стойност на пазара, да намерите клиенти и да ги обработвате логистично. В резултат на това инвестициите в селскостопански практики за подобряване на качеството и пазарната стойност на продукцията, като прецизни селскостопански техники, досега не са се изплатили за земеделските производители.

За да достигне до всички заинтересовани страни по веригата на доставки на зърно и да подобри цифровизацията, този FIE използва потенциала на Центровете за компетентност и Цифровите иновационни хъбове (DIHs) в региона за споделяне на примери за най-добри практики, за свързване на земеделските производители с национални и международни услуги доставчици и за привличане на потенциални инвестиции.

Единадесети брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание „Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на SmartAgriHubs и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Хърватия координира своето председателство в съответствие с новата стратегическа програма на Съвета на ЕС за 2019-2024 г.

Хърватия координира своето председателство в съответствие с новата стратегическа програма на Съвета на ЕС за 2019-2024 г.

Понеделник, 20 Януари 2020

 Хърватските министри ще представят приоритетите на ротационното председателство пред съответните парламентарни комисии Приоритетите на хърватското...

Компании, Събития, Анализи

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Понеделник, 20 Януари 2020

Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Швейцария, където ще участва в 50-ата Годишна среща на...

Реколта, Пазари, Цени

Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам

Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам

Понеделник, 20 Януари 2020

 Споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам ще...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Безвъзмездната помощ за промоции на вино става 80%, приемът започва на 17 февруари 2020 г.

Безвъзмездната помощ за промоции на вино става 80%, приемът започва на 17 февруари 2020 г.

Неделя, 19 Януари 2020

Вместо 50% безвъзмездна помощ, както през 2019 г., през настоящата година при представянето на...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисията по вътрешен пазар  ще гласува резолюция, посветена на  изкуствения  интелект

Комисията по вътрешен пазар ще гласува резолюция, посветена на изкуствения интелект

Понеделник, 20 Януари 2020

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите ще гласува резолюция, посветена на няколко...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.