Комо,Италия, 12 април 2022 г. – Месеците от май до септември са от решаващо значение за цялата година за производство на плодове, но те са и моментите, когато проблемите, породени от насекоми и неблагоприятни метеорологични условия като градушка, са най-остри. Иновативните системи за защита на овощни градини на Arrigoni, като серията Fructus® и Biorete®, могат да бъдат далновиден и ефективен избор. Нещо повече, тези продукти са напълно съвместими със зелени, устойчиви земеделски методи.
Наред с бананите и цитрусите, ябълките, крушите, прасковите и кайсиите са най-популярните видове плодове с най-висока глобална консумация. Въпреки това, пазарната конкуренция изисква щателни техники за отглеждане, за минимизиране на факторите, които могат да намалят добивите и качеството. Естествено един от тях е градушката, която продължава да бъде основен проблем. Вземайки за пример 2021 г., според ESWD (Европейска база данни за тежки метеорологични условия), до средата на юли миналата година в Италия вече са се случили не по-малко от 426 тежки метеорологични събития със сериозни щети на културите.
Първият отговор на Arrigoni на тези проблеми е гамата от мрежи против градушка Fructus®. Fructus® е ефективен не само срещу градушка, но и за защита от нападение на някои от най-вредните насекоми от ябълки и круши – като Cydia pomonella – ако е монтиран около стените на овощната градина. Тези непосредствени ползи се подкрепят от други, които имат решаващ принос за подобряване на добивите. Мрежите Fructus® са проектирани да оптимизират микроклимата чрез намаляване на средните дневни температури и повишаване на относителната влажност. Тези ефекти създават благоприятни условия за растеж и плододаване на семките. Освен това, ограждането отстрани на овощната градина добавя ефективна защита срещу птици и различни видове насекоми. Това също така намалява честотата на заболявания, тъй като насекомите са основният им носител. Освен това, съчетано с микроклиматичните ефекти, намаляването на интензитета на слънчевата светлина по време на зреене подобрява размера на семките, сензорните характеристики и органолептичния състав.