Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Докато винарната „Terre dei Pallavicini“ избира агротекстила Iride® и Fructus®, Групата продължава своите изследвания с Университета на Палермо, за да оцени най-добрите решения против изгаряне.

Комо, 25 септември 2023 г. – През последните години цялата винарска индустрия беше сериозно засегната от екстремни метеорологични явления и високи температури, често причина за необратими щети върху културите. В отговор групата Arrigoni се открои с иновативния си подход към проблема и големи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, които й позволиха да усъвършенства оригинални нови решения, като гамите Iride® и Fructus®, вече успешно възприети от редица винарни , включително Terre dei Pallavicini от Рим. Освен че предпазват лозите от птици, насекоми, градушка, слана, слънце и вятър, тези системи за защита гарантират и по-добър микроклимат и условия за отглеждане. Всичко това също активно допринася за определяне на бъдещото качество на виното.

Според проучване на Френския национален институт за селскостопански изследвания (INRA), публикувано през 2020 г. в американското научно списание PNAS, ако средните температури се покачат с 2° по Целзий до 2050 г., 56% от сегашните лозарски региони ще бъдат застрашени. Проучването се фокусира по-конкретно върху най-широко отглежданите сортове грозде, включително каберне совиньон, мерло, шардоне, пино неро, ризлинг и сира, които представляват 35% от лозарските площи в света и 64-87% в Австралия, Чили , Франция, Нова Зеландия, Швейцария и САЩ.

За Аригони необходимостта от спешни действия за борба с неизбежните промени, които глобалното затопляне причинява на лозята и в резултат на това на виното, което произвеждаме, става все по-належаща. Всъщност компанията е идентифицирала две макро зони на риск. Първият е свързан с годишните климатични колебания, които могат да доведат до реколти със силни вариации по отношение на количеството и качеството. Втора форма на риск е свързана с глобалното изменение на климата, което кара производителите да мигрират към нетрадиционни производствени райони.

Fructus®, по-специално, е гама от покрития против градушка, проектирани и разработени от Arrigoni за производители на грозде и овощари като цяло, които могат да играят решаваща роля за предотвратяване на щети от неблагоприятни метеорологични явления и да съдържат други потенциални заплахи за тези култури .

Междувременно Iride® е линията, която гарантира отлична защита както срещу градушка, така и срещу птици, присъщите характеристики на нейната лека еластична мрежеста мрежа я правят идеалното решение за различни приложения.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Европейският парламент отхвърли проектозакона  за намаляване използването на пестициди в Европа

Европейският парламент отхвърли проектозакона за намаляване използването на пестициди в Европа

Понеделник, 27 Ноември 2023

Чрез гласуване на 22.11 Европейският парламент отхвърли предложението на Комисията за Закон за устойчива...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Понеделник, 16 Октомври 2023

Министерството на земеделието и храните и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум...

Компании, Събития, Анализи

Връчиха Златните медали на МЕСОМАНИЯ 2023 – вижте кои са наградените

Връчиха Златните медали на МЕСОМАНИЯ 2023 – вижте кои са наградените

Събота, 11 Ноември 2023

Асоциацията на месопреработвателите в България връчи Златните медали на МЕСОМАНИЯ 2023. Юбилейното издание на...

Реколта, Пазари, Цени

Министър Вътев и  украинския министър Солски се договориха за прилагането на лицензионния режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница

Министър Вътев и украинския министър Солски се договориха за прилагането на лицензионния режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница

Четвъртък, 30 Ноември 2023

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев с украинския министър на аграрната политика и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Вторник, 14 Ноември 2023

Официалното откриване на Демо точка “Наука” на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Центъра...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.