Защита на виненото грозде: 30% увеличение на производството

с новата Vigne Plus System®

Патентована от Arrigoni Group, системата гарантира увеличение на фактора на засенчване до 25%.

Провеждат се и нови изследвания за контролиране на температурите в лозята

с университетите в Милано и Палермо.

(Комо, 13 март 2024 г.) – Изменението на климата е реалност, с която фермерите и производителите на грозде все повече трябва да се примиряват. Всъщност през последните 30 години средната температура в Средиземно море се е повишила с 1,8° по Целзий (източник WMO – Световна метеорологична организация). По отношение на лозята, това има моментални ефекти върху физиологията на растенията, върху вегетативните цикли и, разбира се, върху качеството. Следователно предприемането на незабавни действия за запазване на лозята е задължително. Възползвайки се от своя опит в проектирането и производството на агротекстил за земеделие, Arrigoni проучи ad hoc форми на защита на лозята, като патентова иновативната Vigne Plus System®, решение, състоящо се от мрежа и аксесоари, което увеличава фактора на засенчване с между 23% и 25%, като същевременно увеличава производството с до 30%.

Общоизвестно е, че температурата влияе върху физиологията на лозите. Може да ускори метаболитните дейности на растението, като също така влияе върху ранното прибиране на реколтата. Всъщност зрелостта на плодовете е един от основните фактори, които влияят върху натрупването на вторични метаболити и определят сортовите характеристики на гроздето. С узряването на гроздето нивата на захар, аминокиселини, феноли и калий се повишават, докато съдържанието на органични киселини – и по-специално ябълчена киселина – пада. Районите за производство на вино, подложени на изключително високи температури или прекомерни внезапни температурни промени, могат да бъдат изложени на повишен риск от сензорна деградация. Например, плодовият аромат, киселинността и относително ниското съдържание на алкохол, които характеризират белите вина, могат да бъдат отрицателно и значително повлияни от тези фактори.

Нови изследвания

Поради тази причина Аригони провежда различни проучвания както на академично ниво, така и на терен. По отношение на първото, компанията се обедини с университета в Палермо, за да оцени ефектите от системите за мрежово покритие, по-специално решенията Iride® Multi Pro Extra и Scirocco®. Групата Lombard също работи с Университета в Милано, за да оцени въздействието върху производството на грозде от покриването на зоната на плододаване със системи за засенчване „престилка“, използвайки различни вече налични покрития, от гореспоменатото Iride® Multi Pro Extra до Robuxta® LDF бяло.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Agrilevante: Фарът на средиземноморското земеделие

Agrilevante: Фарът на средиземноморското земеделие

Сряда, 05 Март 2025

Осмото Agrilevante, международно изложение за иновативна механика и селско стопанство, се провежда в Средиземноморския...

Компании, Събития, Анализи

Мащабна експозиция и технологични премиери на АГРА 2025

Мащабна експозиция и технологични премиери на АГРА 2025

Четвъртък, 13 Февруари 2025

Всичко за малки и големи стопанства от 18 до 22 февруари в Международен панаир...

Реколта, Пазари, Цени

Градинска техника: италианският пазар преживява лек подем

Градинска техника: италианският пазар преживява лек подем

Четвъртък, 13 Март 2025

След две последователни години на червено, продажбите на зелени машини и технологии през 2024...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2025: Кои биоразтвори да изберем  за висококачествени праскови?

Macfrut 2025: Кои биоразтвори да изберем за висококачествени праскови?

Четвъртък, 06 Март 2025

Международен конгрес за биоразтвори, който ще се проведе в Macfrut като част от изложението,...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.