Испания подкрепя най-много иновативни групи

Над 350 оперативни групи за внедряване на иновации в селското стопанство вече са започнали да действат на територията на ЕС, като до 2020 г. всяка държава от съюза ще подпомага между 6-7  до 850  такива.

Проектите за внедряване на иновация могат да бъдат с продължителност от 5 години, като изпълнението им ще протича на два етапа. По време на първата фаза, която е за сформиране на групата, ще може да се правят проучвания на приложението на иновативния проект, анализи на конкретните производствени методи, както и избор на потенциални стопанства, в които да се приложи иновативната идея. Тези предварителни дейности могат да бъдат в рамките на една година и да се финансират 100% от програмата.

Следващата втора фаза от проектите, която е за същинско изпълнение на иновацията, може да продължи максимум 4 години. През нея се финансират  вида дейности - инвестиционни разходи, за които има таван на подпомагането от 70%, както и неинвестиционни като заплати, осигуровки, маркетинг и др., които могат да бъдат финансирани 100% от програмата

Държавата в ЕС, която  подкрепя най-много иновативни групи, е Испания. Тя е заложила в своята програма цел от 852. В топ 3 попадат още Италия с цел да бъдат създадени над 620 групи, както и Гърция с над 430.

Агросекторът изостава в приложението на иновациите спрямо другите икономически отрасли. Идентифицирани са тепърва зараждащи се технологични иновации, които имат потенциала да доведат до бърз прогрес в устойчивостта, обхватността и ефективността на хранителните системи, посочи Галина Пейчева, заместник-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Първата подгрупа на технологичните иновации обхваща промяната в търсенето и развитие на алтернативни източници на протеини, прилагане на технологии за анализ на храната и промяна съответно в сроковете на годност, като идея за намаляване на ненужния отпадък от храна, както и развитие на нутригенетика за персонално хранене.

Втората верига от приложения, която идентифицира Давос,  промотира връзките между звената, с цел създаване на услуги с добавена стойност и именно там са мобилните услуги за доставка, употребата на анализ за застраховане и предвиждане на риска, както и използване на блокчейн технологията за проследяване

Агрополитиката, Говори Брюксел

Държавните горски предприятия ще изкупват малки имоти в горски територии

Държавните горски предприятия ще изкупват малки имоти в горски територии

Държавните горски предприятия да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии, които...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Месодайното животновъдство се разраства

Месодайното животновъдство се разраства

През последните три години месодайните говеда в България са се увеличили  от 85 870...

Форуми, Анализи, Коментари

АЗПБ  организира фестивал „ От българско по- българско за нашата трапеза”

АЗПБ организира фестивал „ От българско по- българско за нашата трапеза”

За да си припомним вкуса на българското, за да не забравяме за българските традиции...

Пазари, Борси, Цени

Евростат: България е изнесла 10 000 тона пчелен мед за страни от ЕС

Евростат: България е изнесла 10 000 тона пчелен мед за страни от ЕС

20 май се отбелязва  като Световен ден на пчелите  По данни на Евростат миналата...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Откриха нова производствена линия на завод за производство на олио в Карапелит

Откриха нова производствена линия на завод за производство на олио в Карапелит

Добра инвестиция с 200 нови работни места. Това е индустриализацията и повишаването на доходите....

Иновации, Обучение, Агросвят

БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите”

БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите”

Съветът по иновации при БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.