EIT Food Startup Awareness Event ще се проведе на 5 и 6 декември в София

EIT Food Startup Awareness Event ще се проведе на 5 и 6 декември в София

 Първото по рода си събитие, специално посветено на стартъпите в хранително-вкусовата промишленост EIT Food Startup Awareness Event ще се проведе на 5 и 6 декември 2019 г. в София. Събитието се организира от EIT Food - Европейския институт за иновации и технологии в храните, съвместно с Институт за агростратегии и иновации.

Двудневното събитие ще бъде открито в 10:00 ч. на 5 декември в „Генератор“, бул. Черни връх 47, Бизнес център Витоша, с конференция, посветена на темата „Иновации и предприемачество в агро-хранителната система в България“. Във форума ще участва министърът на икономиката Емил Караниколов.

Дискусия по все по-актуалните теми от дневния ред на европейската агро-хранителна екосистема, свързани с цифровизацията на хранителната промишленост и преобразуването на хранителната система е сред акцентите в първия ден на EIT Food Startup Awareness Event. Във втория дискусионен панел, посветен на  предизвикателствата, с които се сблъскват производителите на храни, участие ще вземат представители на сдруженията на преработвателната промишленост в България.

От Европейския институт за иновации и технологии в храните ще представят мисиите и дейностите на ЕIT Food като водещата инициатива за иновации в храните на Европа. Програмата на събитието продължава с представители на български стартъп компании, които ще представят своите истории за успех и иновативни хранителни инициативи.

Вторият ден от  EIT Food Startup Awareness Event /6 декември/ е изцяло посветен на тези предприемачи и стартиращи компании, които имат високо-потенциална идея за бизнес в агро-хранителния сектор. В работилницата за предприемачи в рамките на един ден ще бъдат представени техники за самооценка на възможностите за развитие на идеята в успешен бизнес. С участниците в уъркшопа ще работят опитни обучители, които ще въведат стартиращите компании в ефективни техники за бизнес моделиране и валидиране на критичните елементи от спектъра на методологията Lean StartUp.

EIT Food е водеща европейска инициатива за иновации, работеща върху това да направи хранителната система по-устойчива, здравословна и надеждна. Това е независим орган на Европейския съюз, създаден през 2008 г. да работи за предприемачеството и иновациите в хранителния сектор в Европа.

 Членовете на общността EIT Food са участници от световна класа в международната сфера на храните: над 50 партньори от водещи фирми, изследователски центрове и университети в 13 държави. Визията на EIT Food е да постави Европа в центъра на глобалната революция в иновациите и производството на храни и нейната стойност в обществото, като същевременно спомогне да се повишат уменията и предприемаческия дух в сектора и да разгърне потенциала на малките и средни предприятия

Програма

Ден 1

5 декември 2019 (четвъртък)

Конференция „Иновации и предприемачество в агро-хранителната система в България”

9:30 - 10:00 Регистрация и кафе за добре дошли

10:00 - 10:25

Въведение: Иновации и предизвикателства пред храните на 21-ви век

  • Емил Караниколов, министър на икономиката
  • Приветствие от Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите
  • Представител на Министерство на образованието и науката (TBC)
  • Юлия Боднар, EIT Food;
  • Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации

 10:25 - 11:15

Как иновациите и предприемачеството могат да подобрят нашата хранителна система

Q&A дискусия с публиката  - Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на икономиката; Министерство на образованието и науката

  • Д-р Петя Петкова, директор на дирекция „Политики по агрохранителната верига“, Министерство на земеделието, храните и горите
  • Д-р Димитър Димитров, Министерство на земеделието, храните и горите
  • Д-р Мариана Шумова, Зам.-изпълнителен директор, Българска агенция за безопасност на храните
  • Тихомира Палова, държавен експерт, дирекция Икономическа политика, Министерство на икономиката
  • Даниела Малхасян, държавен експерт, Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност, Министерство на икономиката
  • Представител на Министерство на образованието и науката (TBC)
  • Кремена Дервенкова, Българската стартъп асоциация (BESCO), Изпълнителен директор на ABLE - Асоциацията на българските лидери и предприемачи

11:15 - 11:45

Преобразуване на хранителната система. Цифровизиране на хранителната промишленост

проф. Ангел Ангелов, катедра Биотехнология, Център за обучение по качество и безопасност на храните, Университет по хранителни технологии Пловдив, Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации

 11:45 - 12:00  Кафе пауза

12:00 -12:30

Предизвикателствата, с които се сблъскват производителите на храни днес и какви иновативни решения им липсват

Q&A дискусия с публиката  - д-р Светла Чамова, Асоциация на месопреработвателите в България; инж. Антоанета Божинова, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци; инж. Марияна Чолакова, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

12:30 - 13:30  Обяд

13:30 - 14:00

EIT Food - Водещата инициатива за иновации в храните на Европа - Нашите мисии и дейности Юлия Боднар, EIT Food

 14:00 - 15:00

Истории за успех от български стартъпи и иновативни хранителни инициативи

Дискусия с Мая Герасимова, маркетинг експерт и бранд мениджър.

 Участници: http://www.rice-up.zone/home-bg.html ; https://www.meatmebar.com/bg ; https://www.cupffee.me; https://delishu.bg ;  https://www.chilli-hills.com/en; https://www.spizing.com/; https://harmonica.bg/.

Роза Кузмано, Главен секретар, Италианска Търговска Камара в България

 15:00 - 15:10  Обобщение на деня

15:10 - 16:00  Време за кафе и networking

Ден 2

6 декември 2019 (петък)

Работилница за предприемачи – уъркшоп, модериран от Клийнтех България

Ако имате високо-потенциална идея за бизнес в агро-хранителния сектор, този уъркшоп е за вас! В рамките на един ден ще ви представим техники за самооценка на възможностите да развиете идеята си в успешен бизнес. С вас ще работят опитни обучители, които ще ви въведат в ефективни техники за бизнес моделиране и валидиране на критичните елементи от спектъра на методологията Lean StartUp. Уъркшопът ще бъде максимално практически насочен и ще включи ментори, които са успешни предприемачи и експерти от бранша.

 9:30 - 10:00 Регистрация и кафе за добре дошли

 10:00 - 10:30

EIT Food - Водещата инициатива за иновации в храните на Европа - Нашите мисии и дейности Юлия Боднар, EIT Food

 10:30 - 10:45  Въведение в уъркшопа, Ели Щерева, проектен координатор в Клийнтех България, коуч по предприемачество и системни иновации;  Мария Александрова, мениджър иновации и предприемачество в Клийнтех България, координатор на Climate-KIC Accelerator в България.

 10:45 - 11:15  Founders dream: какво движи Вашата бизнес идея? - Ели Щерева

 11:15 - 13:00  The deal: от концепцията до валидиране на бизнеса с метода Lean Start Up. - Мария Александрова

 13:00 - 14:00  Обяд

14:00 - 15:00  Job to be done: свържете продукта си с точния клиент в подходящия момент. - Ели Щерева

15:00 - 15:10  Кафе пауза

15:10 - 16:00  Customer Discovery: какво знаете за Вашия потенциален клиент? - Ели Щерева

16:00 -16:30 Презентирайте своята бизнес идея! - Ели Щерева

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Хърватия координира своето председателство в съответствие с новата стратегическа програма на Съвета на ЕС за 2019-2024 г.

Хърватия координира своето председателство в съответствие с новата стратегическа програма на Съвета на ЕС за 2019-2024 г.

Понеделник, 20 Януари 2020

 Хърватските министри ще представят приоритетите на ротационното председателство пред съответните парламентарни комисии Приоритетите на хърватското...

Компании, Събития, Анализи

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Понеделник, 20 Януари 2020

Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Швейцария, където ще участва в 50-ата Годишна среща на...

Реколта, Пазари, Цени

Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам

Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам

Понеделник, 20 Януари 2020

 Споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам ще...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Безвъзмездната помощ за промоции на вино става 80%, приемът започва на 17 февруари 2020 г.

Безвъзмездната помощ за промоции на вино става 80%, приемът започва на 17 февруари 2020 г.

Неделя, 19 Януари 2020

Вместо 50% безвъзмездна помощ, както през 2019 г., през настоящата година при представянето на...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисията по вътрешен пазар  ще гласува резолюция, посветена на  изкуствения  интелект

Комисията по вътрешен пазар ще гласува резолюция, посветена на изкуствения интелект

Понеделник, 20 Януари 2020

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите ще гласува резолюция, посветена на няколко...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.