Средната изкупна цена на лавандуловото масло е между 135 и 165 лв/кг

Лaвaндyлoвитe пoлeтa достигнаха 81 445 дeĸapa, ĸoeтo e c близo 67% пoвeчe от 2016 г. Ще ce cпpaви ли България cъc cвpъxпpoизвoдcтвoтo нa лaвaндyлoвo мacлo, cлeд ĸaтo cтaнaxмe пъpвaтa cилa в cвeтa пo нeгoвия изнoc?

Лавандулата е красива земеделска култура, която все повече отличава България в световен мащаб, защото наред с розовото масло, лавандуловото масло, е добре познат като качество продукт. Той се използва предимно в козметичната индустрия, а износът ни е насочен към Франция, САЩ, а в последните години и към азиатските пазари. Около 200 тона е миналогодишният добив на лавандулово масло у нас, като средната изкупна цена е между 135 и 165 лв/кг.

В пазара на лавандулово масло навлизат и все повече съседни на България държави. Гърция и Румъния също са производители на лавандула. Площите с лавандулов цвят в Северна Гърция застрашително се увеличават и Южната ни съседка е на път да ни догони и изпревари в отглеждането на ароматните цветове. Корените за лилавото растение гърците купуват основно от нас. Лавандулата се засажда основно в планинските и полупланински райони в средната и западна част на Северна Гърция.

България все още държи палмата на първенството в производството на лавандула и лавандулово масло в последните години, след като растенията във Франция заболяха. Тогава Франция помоли България да разшири площите си, за да не пострада от липса на суровини френската козметичната индустрия.

За кратък период от време България покри освен Задбалканските полета с лилав цвят, но и огромни терени от Лудогорието и Добруджа. В същото време производителите на разсад започнаха масово да продават коренчета в Румъния и Гърция и в момента двете страни се готвят да ни оспорят лидерството в отглеждането на цвят и масло.

Много френски компании правят съвместни фирми с турски производители и директно си изнасят стоката от Турция. Основната причина е в законодателството и облекченията, които предлага Турция на производителите си.

Основна причина за възхода на лавандулата е бързата печалба- средно около 2000 евро на дка. Част от фермерите смятат, че в отглеждането на лавандула има повече „хляб”, отколкото в зърното и сменят културата. Така лавандулата превзема все повече площи.

Средно годишно световната индустрия има нужда от 250 тона лавандулово масло в световен мащаб, а ние вече сами произвеждаме това количество. Свръхпроизводството обаче води до спад в цената.

Един от големите рискове при земеделците е, че бързото покачване на производството в един момент може да доведе до срив на цената на лавандуловото масло, която през последните години е относително висока - между 50 и 100 евро за тон. Риск има и при неблагоприятни климатични условия.

Агрополитиката, Говори Брюксел

InvestEU ще продължи плана Юнкер

InvestEU ще продължи плана Юнкер

Европейската комисия приветства  гласуването в Европейския парламент относно InvestEU — програмата за насърчаване на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановят сеитбата на пролетните култури в Добруджа, докато черноземът поизсъхне и машините могат да...

Форуми, Анализи, Коментари

12-тото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО  ще се проведе от 14 до 17 май

12-тото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 14 до 17 май

12-тото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО през 2019 г.  ще се...

Пазари, Борси, Цени

Lidl – най-добър международен ритейлър

Lidl – най-добър международен ритейлър

Веригата Lidl бе отличена като „Най-добър международен ритейлър” Взети са предвид серия от критерии,...

Иновации, Обучение, Агросвят

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Над 350 оперативни групи за внедряване на иновации в селското стопанство вече са започнали...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.