Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам

 Споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам ще бъдат гласувани във вторник от комисията по международна търговия.

 Ако бъде одобрена, сделката ще премахне всички експортни тарифи от ЕС и ще защити 196 продукта с географско указание, докато Виетнам ще отвори своя пазар за обществени поръчки за фирми от ЕС. Спорните въпроси са състоянието на правата на човека във Виетнам и трудовите закони на страната.

САПИ: Не бързайте да торите пшеницата!

Очертава се трета поредна зима без снежна покривка. Към оскъдните запаси от почвена влага можем да добавим и топлото време през декември, което провокира пшеничните посеви да прораснат, т.е. да се издължат.

 В дните преди Коледа е имало температури от порядъка на 18-20 градуса, които са провокирали развитието на растенията. Топлото време е изкарало част от земеделските стопани на полетата и някои вече са пристъпили към наторяване на посевите.В  никакъв  случай  производителите  не  трябва  да  предприемат  тези  мероприятия, независимо от времето. Някои обаче бързат. Подхранването на пшениците допълнително ще активизира развитието им.  Ако февруари се окаже студен, с ниски температури и силен вятър, става много опасно.По принцип земеделските стопани нямат право да торят преди 15 януари, но често, за да използват  хубавото  време,  те  предприемат  тези  стъпки  по-рано.

 При  падане  на температурите до -15, -16 градуса и без снежна покривка съществува риск за 50 % от пшениците в Добруджа.Изпитанията в Лабораторния комплекс на Добруджанския земеделски институт показват, че растенията могат да издържат до 48 часа при температури от -11 градуса. В полски условия и без сняг обаче оцеляването на пшениците е под въпрос.2017/2018 имаше малко валежи, предходната се оказа без сняг и в почвата не се натрупа така необходимата зимна влага.

 Ако и тази зима не падне сняг, ситуацията ще стане доста сериозна. До средата на януари няма да има валежи, а температурите ще тръгнат нагоре, сочат прогнозите на синоптиците. 1 млн.245 хил.дка са площите с пшеница в Добричка област, които бяха заложени през есента на 2019 г

Създадена е българо-кипърска бизнес асоциация

В БТПП се проведе среща с ръководството и членове на новосформираната Българо- кипърска бизнес асоциация. В срещата участваха Н. Пр. г-н Мариос Кундуридис, извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър в София, председателят на новата асоциация д-р Харис Кунтурис и членове на организацията.

Посланик Кундуридис изрази подкрепа от страна на посолството към новата бизнес асоциация. По време на разговора бяха обсъдени сфери за разширяване на сътрудничеството като недвижими имоти, туризъм, хранително-вкусова промишленост.

Договорено бе БТПП и  Българо-кипърската бизнес асоциация да работят съвместно за постигането на още по-добри икономически резултати между България и Кипър.

 

Въвеждат нови стандарти за месните продукти

Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.

Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", каза главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова. 

Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.

Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията за безопасност на храните. Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти  - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

 

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай

ЕС ще направи преглед на потенциала за икономически, търговски и политически отношения между ЕС и Китай.

Преговорите за инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Китай напредват и вече са навлезли в "критична фаза" след шест години на двустранни разговори. Постига се напредък за сделка, при която ЕС търси по-голям достъп до пазара за европейски фирми в Китай. Редица европейски компании призоваха политиците от ЕС да засилят подхода си към Китай, за да осигурят равнопоставени условия за европейския бизнес.

Относно подписаната първа фаза на търговската сделка между Вашингтон и Пекин, европейският посланик в Китай коментира: Разбира се, САЩ имат право на всякаква сделка, каквато си пожелаят с Китай. Но ако тя не е съвместима със Световната търговска организация, тогава имаме проблем, посочи Шапюи и добави, че ЕС планира внимателно да наблюдава целия напредък по постигнатото споразумение между САЩ и Китай.

Никола Шапюи  е получил уверения от китайското правителство, че наскоро подписаната "първа фаза" от търговската сделка със САЩ няма по никакъв начин да засегне европейския бизнес.

Европейският съюз, който през 2019 година определи Китай като системен конкурент, ще проведе поредица от срещи с Китай през 2020 година, включително среща на най-високо равнище в Лайпциг, където се очаква китайският президент Си Цзинпин да се присъедини към европейските лидери, заяви Никола Шапюи.

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, като в същото време Китай е вторият по големина партньор на ЕС. Преди време ЕС и Китай заявиха, че се надяват да приключат преговорите през 2020 година.

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Хърватия координира своето председателство в съответствие с новата стратегическа програма на Съвета на ЕС за 2019-2024 г.

Хърватия координира своето председателство в съответствие с новата стратегическа програма на Съвета на ЕС за 2019-2024 г.

Понеделник, 20 Януари 2020

 Хърватските министри ще представят приоритетите на ротационното председателство пред съответните парламентарни комисии Приоритетите на хърватското...

Компании, Събития, Анализи

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Понеделник, 20 Януари 2020

Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Швейцария, където ще участва в 50-ата Годишна среща на...

Реколта, Пазари, Цени

Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам

Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам

Понеделник, 20 Януари 2020

 Споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам ще...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Безвъзмездната помощ за промоции на вино става 80%, приемът започва на 17 февруари 2020 г.

Безвъзмездната помощ за промоции на вино става 80%, приемът започва на 17 февруари 2020 г.

Неделя, 19 Януари 2020

Вместо 50% безвъзмездна помощ, както през 2019 г., през настоящата година при представянето на...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисията по вътрешен пазар  ще гласува резолюция, посветена на  изкуствения  интелект

Комисията по вътрешен пазар ще гласува резолюция, посветена на изкуствения интелект

Понеделник, 20 Януари 2020

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите ще гласува резолюция, посветена на няколко...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.