НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, община Свиленград.

 

През последните 4 дни огънят превзе стотици дка пасища, гори, насаждения, ниви и хиляди животни остават без паша и фураж за презимуване. 

 

Уважаеми земеделци, призоваваме всеки от Вас, който има възможност, да дари бали сено, слама, люцерна и зърно, да се свърже с нас на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или на тел.: 0889632320/0884765656.

 

Важно е да се подкрепяме и да бъдем обединени, само така българското земеделие има бъдеще!

 

 

България да започне опити с извалявания заради сушата в земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация „КОПА КОДЖЕКА“). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия.

Европа изостава, но в Румъния се провеждат от две години, като се отчита положителен ефект, защото в районите, където се правят, валежите от дъжд са се увеличили с 10%, каза Георги Стоянов. „България може да е сред първите страни в Европа, защото наши екипи вече имат опита в Румъния. Държавата ни разполага с необходимите специалисти, метеоролози, техника и учени. Това е добра база да се започнат изследвания и у нас“, подчерта Георги Стоянов.

Всичко обаче зависи от държавата. Без нея е невъзможно, защото е свързано с много разрешителни от институциите, включително и работа с Ръководството за въздушно движение (РВД). Става дума за въздушни пространства, които не могат да се обработват без тяхно разрешение, посочи той.

Методът е подобен на изстрелването на ракети срещу градушките. Това е вкарване на реагенти в облаците, т.е. абсорбиране на влагата, която я има в атмосферата, и сваляне на земята. Работи се с облаци, където въобще не се предвижда да вали. При минусови температури се вкарва сребърен йодид, при плюсовите температури се вкарва с калциев и натриев хлорид. Това са абсолютно неща, които се намират в природата, така, че се работи с натурални неща, обясни Георги Стоянов.

Според него с изваляванията могат да се решат проблемите с напояването в някои райони на страната, където има суша през лятото. Отделно Български фермерски съюз настоява над 3000 малки язовира в страната да бъдат проверени за тяхното състояние. Става въпрос за бивши „текезесарски“ водоема, на които трябва да се направи инвентаризация, оценка на състоянието и прилежащата напоителна инфраструктура, каза Георги Стоянов. Според него язовирите спешно трябва да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието, защото глобалното затопляне и горещините все повече ще унищожават и намаляват продукцията.

Държавата нехае за тази възможност от 15 години и затова в някои райони на страната изцяло липсва напояване, коментира Стоянов. Причините са или от неразбиране, или от това, че тези язовири се използват като частни, най-вече за водни площи пред нечии имения, за риболов или за напояване само на нивите на някой местен човек с много власт.

 

За повече информация: Наталия Кирова – „Връзки с обществеността“ – 0884 764021

 

Георги Стоянов, Председател на Българския фермерски съюз – 0899 853953

 

 

 

МЗХ подкрепя исканията на фермерите относно пашата на животни

Ръководството на Министерство на земеделието и храните подкрепя исканията на фермерите относно пашата на животни. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на среща в Министерството с животновъди от Националния синдикат „Защита“. В нея участие взеха заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева и министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

Министър Тахов заяви, че категорично застава зад интересите на засегнатите животновъди. Той подчерта, че традиционната паша е от изключително важно значение за сектор „Животновъдство“, а пасищният начин на отглеждане е екологосъобразна практика. „МЗХ е отворен за диалог и търси дългосрочно решение. Срещите със заинтересованите страни продължават“, каза още министър Тахов.

По време на срещата земеделският министър бе категоричен, че сектор „Животновъдство“ е сред значимите за продоволствената сигурност на страната. „Стремежът ни е да използваме всички възможни лостове за стимулирането на животновъдите да продължат своята дейност и да запазят своя поминък“, допълни още той.

От своя страна заместник-министър Георгиева посочи, че МЗХ е представило нормативната възможност за прилагане на интервенцията „пасторализъм“ и в територията на природните паркове. По думите й за животновъдите с поет ангажимент няма да се налагат санкции заради промяна в нормите за паша. „Целта ни е да  ги защитим максимално в развитието на този казус“, уточни тя.

Пасищното животновъдство е свързано с прехраната на населението в условията на все по-нарастващите климатични промени.  Като цяло местните породи са признати от ФАО като важен икономически, екологичен социален, културен, исторически и не на последно място генетичен фактор. Местните породи говеда и овце от векове са обитатели на планинските и полупланинските райони на страната, те са създадени и еволюирали там и са естествена част от биоразнообразието в тях. Безспорен факт е, че всички местни породи в България са със статус „застрашени от изчезване“. Промяната в климата увеличава риска от навлизане в страната на нетипични за нашите географски ширини заболявания, а местните породи имат по-висока устойчивост в сравнение с културните породи. Традиционното пашуване  осигурява условия за тяхното опазване, тъй като те са адаптирани към по-ефективно оползотворяване на по-оскъдната паша, а произвежданата от тях продукция е с по-добри вкусови и качествени параметри и дава възможност за производство на продукти с традиционно-специфичен характер и получаване на добавена стойност. Пасищният начин на отглеждане е екологосъобразна практика, а местните породи са подходящи за устойчиви производствени системи за биологично производство в планинските райони на страната.

По време на срещата бе отбелязано, че за земеделските стопани е невъзможно за период от 1 година да променят планирането и работата в стопанствата си, да си осигурят нови пасища и да съобразят изключително рестриктивни допълнителни изисквания, които силно увеличават разходите им. Бяха отчетени и особеностите при отглеждане на стадните животни, необходимостта и трудностите при тяхното разделяне на малки стада, допълнителните пастири, липсата на свободни пасища, „прегорялата“ паша в равнинните територии през летните месеци и много други аспекти, включително финансови и климатични.

МЗХ припомня, че в хода на процедурата по издаване на Становище по екологична оценка (ЕО) на Стратегическия план по ОПС 2023-2027, изискано на 06.12.2022 г. и издадено от министъра на околната среда и водите през септември 2023 г., посочената мярка е трансформирана от компетентния орган в нови две мерки. Втората изцяло изключва подпомагането на територии над 1800 м.н.в. в три природни парка, както и на същата надморска височина в защитени зони от мрежата „Натура 2000“. С така въведената забрана чрез Становището по ЕО допълнително се ограничават възможностите за извеждане и пашуване на животните извън територията на националните паркове, предвид лимитирането на площите, ограниченията за надморска височина и незабавното прилагане без преходен период.

Като основание за налагане на по-строга гъстота в годишните планове за паша през 2024 г. от определените в режимите на плановете за управление на националните паркове е изтъквана една от мерките от Становището по ЕО. Същевременно друга мярка предоставя права на дирекциите на националните паркове, а именно тези дирекции „да имат право да променят нормите за натоварване на конкретни пасища“.

НАЗ и „Добруджански съюз на зърнопроизводителите“ ви канят на фестивала „Ден на полето“,

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и „Добруджански съюз на зърнопроизводителите“ ви канят на фестивала „Ден на полето“, който ще се проведе от 23 до 25 юли 2024 година в село Попгригорово, Добрич (43°32'15.0"N 27°56'36.3"E). Домакин на тазгодишната платформа е „Агрофирма Статев“.

 

Изданието е едно от най-мащабните регионални земеделски събития, което събира фермери от цялата страна след края на жътвата на пшеница и дава възможност за обмен на опит и знания в сектора.

Фестивалът е повод за обсъждане на важни теми в земеделието и представяне на нови технологии и продукти. Акцентите на демо платформата са пролетни култури – слънчоглед и царевица.

 

Над 30 фирми ще вземат участие в предстоящото издание: Металагро, Плантс Соул България, Агрозастраховане, Голдън уест сийд България, Стойчеви 57-62, КВС Агро България, КВС България, БАСФ, Байер България, ЮПЛ България, Проинтегра, Суфле агро България, Екофол, Суммит АГРО РУМЪНИЯ, Нюсийд Европа, Синджента България, Агро Био Семена, ФМС Агро България, Лимагрейн Централна Европа С.Е. - Клон България, Лидеа България, Агроферт, Лебозол България, НИК, Иновекс Машинъри, Велес Агро БГ, ДИК ИНЖЕНЕРИНГ, Тимак Агро България, Амитица, Алекто 92, Смарт Агро България, Евро Ферт, Рапул България, АГРОХОФ, Грейнстор Трейдинг, Тера Уей Промишлени Иновации.

 

Събитието се провежда с участието на експертите и партньорите ни от Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.Бг, като през втория ден Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ ще запознаят фермерите с услугите, които земеделският хъб предоставя. Проф. Теодора Георгиева, старши експерт към Фондация "Приложни изследвания и комуникации" ще представи темите: „ АгроХъб.БГ работи за вас“, „Програма за предприемачи“ и „Магистърска програма на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в подкрепа на агробизнеса“.

 

Забавлението е неизменна част от полевия празник. За музикалната програма през първата вечер ще се погрижат танцов клуб „Жътвари“ и талантливите гласове на Добрич - Ивайла Михайлова, Максим Панайотов и Димитрина Германова от „Гласът на България“.

Децата ще имат възможност да приготвят хляб по стара българска рецепта на 24.07 от 18:00, а от 20:00 ч.  Борис Солтарийски и музиканти от Ку-Ку бенд ще превземат сцената на полето. Очакваме Ви!

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 

23.07 (вторник)

14:00 - Отворени врати

14:00 - 17:00 - Демо машини /демонстрации/

15:00 - Тържествена литургия

18:00 - Официално откриване

18:40 - Танцов клуб „Жътвари“

19:30 – 21:30 – Музикална програма от талантливите гласове на Добрич - Ивайла Михайлова, Максим Панайотов и Димитрина Германова от „Гласът на България“

 

24.07 (сряда)

14:00 - 17:00 - Демо машини /демонстрации/

17:00 – Агрохъб.БГ - „Услуги в подкрепа на земеделските производители“
Лектор: Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Теми: 1) АгроХъб.БГ работи за вас 2) Програма за предприемачи 3) Магистърска програма на Софийския университет в подкрепа на агробизнеса

17:00 – Игри, организирани от ПГАС

18:00 - Деца на полето

18:00 – МЗХ, ДФЗ - дискусия

20:00 - Борис Солтарийски и Ку-Ку бенд

 

25.07 (четвъртък)

17:00 - Бой с водни пушки в царевичния лабиринт за деца и възрастни

20:00 - Полето търси талант – караоке вечер

 

 

Поздрави,

 

Соня Тодорова

ПР

 

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години се наблюдава и тенденция за увеличаване на оранжерийното производство на този вид плод.

„Повишаването на интереса към отглеждането на ягоди е обвързан с благоприятния и подходящ микроклимат и почвени условия на района. Радвам се, че затвърждавате традицията на фестивала, тъй като това е основният поминък на семействата в общината“, каза Георгиева и допълни, че регистрираните производители са над 150.

Заместник-министър Георгиева подчерта важността на младите фермери, които намират своята перспектива в селските райони на страната и допринасят за тяхното възраждане. „Тъй като към това е насочена и политиката на МЗХ, през второто шестмесечие на тази година намеренията ни са да стартираме приеми за подкрепа на инвестициите на млади, нови и малки земеделски стопани. Те могат да разчитат и на безвъзмездната подкрепа за съветнически услуги от страна на Национална служба съвети в земеделието“, обясни тя. Земеделският заместник-министър напомни, че в новия програмен период до 2027 г.  за биосектора са заделени близо 410 млн. евро. Тя призова фермерите, отглеждащи ягоди, да се информират за възможностите за развитие в областта на биологичното производство.

Заедно с кмета на Кричим Атанас Калчев, заместник-министър Георгиева разгледа организирания базар-изложение на производителите „Алея на ягодата“ и пожела успех на участниците в предвидените конкурси за „Най-атрактивен щанд“, „Най-млад фермер – ягодопроизводител“ и „Най-голяма ягода“.

На събитието присъстваха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, заместник областният управител на областта Димитър Добрев, съветникът по селско стопанство на президента и бивш земеделски министър Явор Гечев, директорът на областна дирекция „Земеделие“ - Пловдив инж. Ангел Личев и директорът на стоковото тържище за плодове и зел

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.