Особености при избора на сорт за директна сеитба на дини

На фона на основното намаляване на производството на зеленчуци в България, динята е една от малкото култури, които остават стабилни, тъй като и търсенето на пазара традиционно е високо. По последни данни на Министерство на земеделието и храните за сезон 2020 г., площите за отглеждане на дини у нас са намалели със 7,8%, но за сметка на това производството (в тонове) се е увеличило с 1,7%. При отглеждането на големи площи, производителите избират дините за директна сеитба, с които да оптимизират разходите, да подсигурят добър и качествен добив и да не допуснат унищожение на реколтата под въздействие на неприятели или неблагоприятни климатични условия.

Дини традиционно се отглеждат на почти цялата територия на България, като основното разделение е  между Северна и Южна България. По-голямата част от площите, около 60%, все още се пада на южната част. Най-важната разлика обаче не идва от общия размер на площите, а от начина на производство в Южна и в Северна България. На юг се залага на производство чрез разсад и поливни условия, като тук най-вече е застъпено и ранното производство. В Северна България, от друга страна, производството на дини традиционно е по-окрупнено, на по-големи площи. Затова там предпочитаният начин на производство е чрез директната сеитба на семената. Тази технология се прилага на неполивни условия, с машинна експлоатация и без мулчиране. Поради тази причина, едно от важните предимства на директната сеитба са по-ниските разходи, тъй като отпадат перата за отглеждане на разсад, присаждане, както и за мулчиране на площите.

Важно е производителите на дини да са запознати с рисковете на технологията за директна сеитба. Така например, поради това, че семената се засяват на полето директно, те трябва да са по-едри от тези на типичните сортове, които се използват при производство на разсад. Едрината на семената е важна и поради необходимостта от по-висока кълняема енергия, за по-бърз растеж. Особено при проливни дъждове, може да се образува почвена кора, която да не позволи излизането на растението над земята. Освен това, младите кълнове са податливи на нападение от неприятели, затова е важно да се постигне бърз начален растеж. Затова, при директна сеитба, е необходимо да се избират сортове дини със семена, които отговарят на определени изисквания, за да се постигне добър резултат в производството.

В стремежа си да предложи най-подходящия хибрид диня според характеристиките на всяко конкретно производство, Синджента фокусира селекцията си от хибридни сортове върху специфичните условия на отглеждане. Основното решение за технология на производство чрез директна сеитба е вече утвърденият на пазара хибрид диня Арашан. Той е предпочитан именно заради едрите семена. Освен улеснение при директна сеитба, той предоставя и по-добра кълняема енергия. Благодарение на тези свои особености, хибридът постига бърз начален растеж, като по този начин за по-кратко време преодолява периода, в който растението е нежно и податливо на атаки от неприятели. Кореновата система на растението е с агресивен растеж в дълбочина, което пък от своя страна позволява отглеждането му при неполивни условия. И не на последно място, крайната продукция на Арашан е с отлично качество. Плодовете са с атрактивна, овална форма, светлозелено оцветяване и лъскавина, както и с много добра издрьжливост при транспортиране.

Благодарение на отличното си представяне на полето, хибридът диня Арашан постепенно се превръща в основния избор на земеделците в Северна България. Двама от най-големите производители на дини в Добруджа – Александър Ангелов и Евгени Минчев, дори олицетворяват Арашан с добре познатата „добруджанска диня“.  „Динята е със страхотен и буен старт, развива се много добре спрямо другите и още от началото се вижда, че ще даде добри резултати. Благодарение на мощната си коренова система, Арашан издържа на тежки климатични условия – студена пролет, ниски нощни температури, изключително оскъдни валежи“, споделя Александър Ангелов. Той е впечатлен и от качествата на плодовете и допълва: „Това не е алтернатива, това е бъдещето.“

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena   

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕС удължава използването на ковид сертификатите, заради увеличаване на броя на заразените

ЕС удължава използването на ковид сертификатите, заради увеличаване на броя на заразените

Вторник, 28 Юни 2022

Страните от Европейския съюз одобриха удължаването на правилата за ковид сертификатите с една година...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Заместник-министър Христанов: Правим постоянна проверка на място на всяка сеч в гората

Заместник-министър Христанов: Правим постоянна проверка на място на всяка сеч в гората

Понеделник, 30 Май 2022

„Имаме възможност и правим проверка на място на всяка сеч в гората. Аз съм...

Реколта, Пазари, Цени

Министър Иван Иванов: Очертава се добра година за реколтата от пшеница

Министър Иван Иванов: Очертава се добра година за реколтата от пшеница

Вторник, 28 Юни 2022

Заедно със земеделския сектор постигнахме целта - всяко домакинство да има хляб на достъпна...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

  Министър Иванов към земеделците в Садово: Държавата застава зад вас

Министър Иванов към земеделците в Садово: Държавата застава зад вас

Вторник, 07 Юни 2022

„Държавата застава зад вас. Всички пострадали земеделци ще получат обезщетение. Осигуряваме допълнителни 300 млн....

Иновации, Обучение, Агросвят

Устойчивото развитие на селските райони е свързано с подобряване на инфраструктурата и научната дейност

Устойчивото развитие на селските райони е свързано с подобряване на инфраструктурата и научната дейност

Вторник, 21 Юни 2022

Устойчивото социално-икономическо развитие на селските райони е свързано с подобряване на съществуващата инфраструктура, качеството...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.