Заместник-министър Бурджев: Продоволствената сигурност е ключов въпрос за възстановяването на световната икономика след кризата с Ковид-19

"Продоволствената сигурност е ключов въпрос и за възстановяването на световната икономика след кризата с Ковид-19, продължила повече от две години.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, по време на 33-та сесия Европейската регионална конференция на Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО), която се провежда в хибриден формат в гр. Лодз, Полша.

По време на дискусията  „Последици върху световната продоволствена сигурност и селското стопанство, включително световните цени на храните, произтичащи от агресията  в Украйна“, аграрният заместник-министър Бурджев подчерта, че във връзка с войната в Украйна, България продължава да изразява своята загриженост за съществуващите рискове относно продоволствената сигурност и ограничаването на достъпа до храни в глобален план. „Агресията в Украйна в съчетание с устойчивата тенденция за запазване на високи нива на производствените разходи поставя сериозни предизвикателства пред българското земеделие и рибарство“, каза той като допълни още, че в момента особено важни са глобалните усилия за изграждане на по-устойчиви хранителни системи, особено в контекста на продължаващата криза и последвалото нарушение на веригите за доставки, както и предвид пандемията от Covid-19.

Заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев подчерта, че Европейският съюз (ЕС) трябва да продължи с усилията си в посока на преодоляване на възможните отрицателни последици от продоволствената несигурност и повишаващите се цени на храните върху вече съществуващи хуманитарни и хранителни кризи в глобален мащаб.

„Проблем пред износа на пшеница от Украйна представляват блокираните украински пристанища, както и повредената железопътна инфраструктура“, заяви още заместник-министър Бурджев, като уточни, че  в много трети страни, зависещи от доставките от Украйна и Русия, тази ситуация създава риск от хуманитарна криза, поради което е наложително ЕС да продължи с усилията си за облекчаване на настоящата ситуация.

Аграрният заместник-министър обобщи, че по отношение на европейския контекст считаме, че е изключително важно да продължат усилията за мобилизиране на всички налични инструменти за подкрепа на европейските земеделските производители за обезпечаване на производството на достатъчно храни на достъпни цени за всички граждани на ЕС. „В настоящата тежка ситуация, усилията на ФАО и другите агенции базирани в Рим, както и на държавите членки трябва да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност, която е първостепенен приоритет в  настоящия стратегически дневен ред.“, заключи заместник-министър Бурджев.


Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕС удължава използването на ковид сертификатите, заради увеличаване на броя на заразените

ЕС удължава използването на ковид сертификатите, заради увеличаване на броя на заразените

Вторник, 28 Юни 2022

Страните от Европейския съюз одобриха удължаването на правилата за ковид сертификатите с една година...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Заместник-министър Христанов: Правим постоянна проверка на място на всяка сеч в гората

Заместник-министър Христанов: Правим постоянна проверка на място на всяка сеч в гората

Понеделник, 30 Май 2022

„Имаме възможност и правим проверка на място на всяка сеч в гората. Аз съм...

Реколта, Пазари, Цени

Министър Иван Иванов: Очертава се добра година за реколтата от пшеница

Министър Иван Иванов: Очертава се добра година за реколтата от пшеница

Вторник, 28 Юни 2022

Заедно със земеделския сектор постигнахме целта - всяко домакинство да има хляб на достъпна...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

  Министър Иванов към земеделците в Садово: Държавата застава зад вас

Министър Иванов към земеделците в Садово: Държавата застава зад вас

Вторник, 07 Юни 2022

„Държавата застава зад вас. Всички пострадали земеделци ще получат обезщетение. Осигуряваме допълнителни 300 млн....

Иновации, Обучение, Агросвят

Устойчивото развитие на селските райони е свързано с подобряване на инфраструктурата и научната дейност

Устойчивото развитие на селските райони е свързано с подобряване на инфраструктурата и научната дейност

Вторник, 21 Юни 2022

Устойчивото социално-икономическо развитие на селските райони е свързано с подобряване на съществуващата инфраструктура, качеството...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.