Министър Иван Иванов: Очертава се добра година за реколтата от пшеница

Заедно със земеделския сектор постигнахме целта - всяко домакинство да има хляб на достъпна цена, заяви министърът на земеделието

„Очертава се добра година за реколтата от пшеница и очакваме средните добиви да са близки до миналогодишната реколта“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който откри жътвената кампания в село Боздуганово, област Стара Загора, заедно със заместник-министър Стефан Бурджев. Там днес бе направено и традиционното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. Домакин на събитието е Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Министър Иванов каза още, че основен приоритет на ръководството на Министерство на земеделието е осигуряването на продоволствената сигурност на страната. „В складовете за съхранение на зърно са налични достатъчни количества пшеница за преходен запас и се очертава безпроблемно  осигуряване на нуждите в България, достатъчна както за вътрешна консумация, така и за износ“, каза министърът. Той беше категоричен, че в момента страната не е застрашена от продоволствена криза по отношение на зърното.

„Щастлив съм да кажа, че за 6 месеца ръководството на Министерство на земеделието заедно с българските зърнопроизводители, зърнопреработватели и хлебопроизводители успяхме да се обединим и да постигнем целта за всяко домакинство да има хляб на достъпна цена“, заяви министър Иван Иванов.

Той допълни, че България се утвърди като един от основните производители на пшеница не само в Европа, но и по света. „Страната ни продължава да е значим фактор на международния пазар, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. За същата година пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България“, отчете д-р Иванов.

Аграрният министър коментира, че в последните 6 месеца Министерство на земеделието е в непрекъснат и пряк диалог с неправителствения сектор и представителите на бизнеса по актуалните трудности и проблеми в сектора. „Поддържаме и добро партньорство с всички институции, които могат да имат отношение за гарантирането на сигурността на пазара. Направихме всичко, което зависи от нас, за да не допуснем продоволствената сигурност да бъде поставена под въпрос. Включително изготвихме и Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите“, информира министърът.

„Днес, на фона на Ковид пандемията, на продължаващата война в Украйна, ръководството на Министерство на земеделието успяхме да постигнем много. В резултат средствата, които ще получат тази година българските земеделски производители, са безпрецедентно много и те ще се разпределят не само по-прозрачно, но по по-справедлив за земеделските стопани начин. Пример за това са средствата, изплатени по СЕПП, в размер на близо 643 млн. лв., „Зелени плащания“ - над 451 млн. лв. и преразпределителни - над 104 млн. лв. Тези мерки бяха насочени за целия сектор „Земеделие“, включително сектор „Зърнопроизводство“, каза министър Иван Иванов.

По думите му земеделското министерство работи за цялостно подпомагане на аграрния сектор. Стопаните ще получат подпомагане от извънредната мярка на Европейската комисия, от която за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро с възможност да бъде увеличена с национални средства до 200%, или общо 62 млн. лева.

Във връзка с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката, по която е предвидена помощ до 35 000 евро на стопанство, министърът посочи, че необходимите средства предстои да бъдат гласувани от парламента.

„Очаква се преразпределение на 5% от неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от средствата за 2021 г. и 2022 г. Надявам се промяната да стане факт през юли, за да се изплатят 33 млн. евро на стопаните”, каза министърът. Той поясни, че след промяната на регламента министерството ще внесе нотификация за изменението на програмата.

„Днес традиционно отбелязваме и зажънването на ръжта по проекта „Хляб на мира“. Тази европейска инициатива, която включва 12 държави от Централна и Източна Европа, носи посланието за запазването на мира, устойчивото земеделие, обединението в общо бъдеще и просперитет на държавите от Стария континент“, заяви земеделският министър.

Заместник-министър Стефан Бурджев посочи, че в момента са налице всички предпоставки очакваната добра зърнената реколта да бъде прибрана навреме. „Министерство на земеделието е ангажирано в максимална степен за осигуряването на по-справедливи и насочени директни плащания към земеделските стопани, поддържащи хранителната сигурност и доставката на обществени блага. Намерението, стоящо зад усилията на администрацията, е постигане на дългосрочна конкурентоспособност на земеделските стопани“, каза аграрният заместник-министър.

Министър Иванов и заместник-министър Бурджев пожелаха на стопаните здраве, късмет, успешна жътва и високи добиви.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Нараства безпокойството на Европейския съюз заради процъфтяващата търговия на Турция с Русия

Нараства безпокойството на Европейския съюз заради процъфтяващата търговия на Турция с Русия

Вторник, 16 Август 2022

По данни на Турския статистически институт и министерството на търговията на Турция стойността на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Кръстосаните проверки за Кампания 2022 приключиха, застъпените площи са рекордно малко

Кръстосаните проверки за Кампания 2022 приключиха, застъпените площи са рекордно малко

Понеделник, 08 Август 2022

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) приключи месец по-рано кръстосаните проверки...

Компании, Събития, Анализи

Международна конференция „EXPLORE USA”

Международна конференция „EXPLORE USA”

Сряда, 10 Август 2022

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Посолството на САЩ в София...

Реколта, Пазари, Цени

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh за скандален

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh за скандален

Вторник, 16 Август 2022

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 15 август пчеларите могат да подават заявление за плащане по Пчеларската програма за 2022 г.

До 15 август пчеларите могат да подават заявление за плащане по Пчеларската програма за 2022 г.

Сряда, 10 Август 2022

Пчеларите, изпълнили договорите си по Националната програма по пчеларство (НПП), могат да подават заявления...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.