Заместник-министър Георги Събев: Расте търсенето на автентични български продукти

Расте търсенето на автентични и качествени български продукти, произведени по традиционни рецепти, и това помага за развитието на стопанствата в селските райони. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на първото изложение „Български традиционни и планински продукти 2022“, организирано днес в София пред НДК от TravelNews с подкрепата на Министерството на земеделието.

Заместник-министър Събев посочи, че в следващия програмен период ще бъде отворена специална мярка, насочена към популяризиране и подпомагане на земеделски производители, които защитават продукти по европейските схеми за качество – защитено наименование за произход, защитено географско указание, храна с традиционно-специфичен характер, и планински продукт. Той призова стопаните да се възползват от тази възможност, тъй като България е богата на качествени традиционни храни.

„Това разнообразие от различни краища на страната и неговия сериозен потенциал ни показват днес земеделските производители от Родопите, Странджа, Балкана, Дунавската равнина и Пиринско, които участват в изложението, и с присъствието си гарантират високото качество на вложените суровини. Когато ги подкрепяме, всъщност помагаме за развитието на селските региони в България“, заяви заместник-министърът. 

Георги Събев коментира, че Министерството на земеделието има нов подход към тези производства и е приключила работата по Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти, която цели да развива местната икономика и аграрния отрасъл, както и да се съхрани характерната българска кулинарна идентичност. „Имаме храни, които може да са позабравени в днешно време, но все още пазят една дълга традиция“, изтъкна той.

Аграрният заместник-министър разговаря с участниците във фермерския пазар и отговори на множество въпроси, включително свързани с подпомагането на агросектора по Стратегическия план и възможността стопаните вече да регистрират планински продукти.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Селскостопански роботи в светлината на прожекторите на FIRA в Тулуза

Селскостопански роботи в светлината на прожекторите на FIRA в Тулуза

Вторник, 17 Януари 2023

FederUnacoma, италианската асоциация на производителите на селскостопански машини, ще присъства като златен партньор на...

Реколта, Пазари, Цени

Благодарение на държавните стимули, търсенето на агротехника в Италия остава високо

Благодарение на държавните стимули, търсенето на агротехника в Италия остава високо

Четвъртък, 19 Януари 2023

Продажбите са намалели в крайния баланс за миналата година за всички основни видове селскостопански...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Отпускат се 8 млн. лева за зимни пръскания през 2023 г.

Отпускат се 8 млн. лева за зимни пръскания през 2023 г.

Петък, 13 Януари 2023

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) утвърди годишен финансов ресурс за...

Иновации, Обучение, Агросвят

Аграрен университет- Пловдив инициира създаването на регионален хъб за биоикономика- Пловдив

Понеделник, 23 Януари 2023

На 20.01. 2023 се проведе втора среща на бъдещия регионален хъб за биоикономика- Пловдив....


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.