Форум Реал – ЖИЛИЩА пожъна изключителен успех

Стотици въпроси от публиката позволиха директна връзка между зрителите и лекторите, сред които бяха водещите имена и лица от индустрията. В зоните са срещи бяха проведени хиляди видео разговори.

Всеки от панелите имаше над 600-800 едновременни зрители. Това в общи линии означава, че събитието би препълнило зала 1 на НДК - изключително постижение за индустрията, която се събра виртуално в рамките на Форум Реал. А ние сме благодарни за вашето доверие!

До 20% ще се увеличат цените на имотите заради строителните материали и новата наредба.

 Данните на  Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции - www.bcc.bg сочат спад от 13,73%  на обемите на стартирало строителството за 2020 г.

В същото време през първите три месеца на 2021 г. се появи положителна тенденция свързана със жилищно строителство. Освен ръст от 13,71%, изграждането на градски жилища продължава да е най-значимият сегмент, който е в основата на цялостното представяне на сградната строителна индустрия.

За периода има общо 922 342 кв. м жилищни площи, които преминаха в етап строеж. За първото тримесечие, жилищното строителство бележи увеличение от 9,4% за района на София-град, като достига 393 035 кв. м.

Дванадесет месеца след началото на кризата причинена от Ковид-19, инвестиционната активност в сегмента се възвърна със значителни темпове, като тенденцията от последните месеци на 2020 г. продължават и през първото тримесечие на 2021 г. В района на Пловдив има 93,82% ръст на новите жилищни проекти с обща стартирана площ от 178 921 кв. м.

Панелистите консенсунсно се произнесоха, че новата наредба е изключително непрактична и необмислена, ще оскъпи строителството и не помага на никого в актуалния си вид. Търсят се апартаменти с по-голяма площ.  Не се наблюдава балон, търсенето на жилища, достига до нивата от 2019 г. Цените на имотите само ще се повишават, не само заради инфлация и международните пазари.

Затворените комплекси са предпочитани заради липсата на качествена градска среда. От друга страна българина не обича да плаща за общи пространства в затворените комплекси. Изключително ниски нива на лихви по ипотечното кредитиране. Конкуренцията между банките е много силна и разликите в процентите е изключително малка. Това са предпоставки за все по-голяма инвестиционна активност, както от страна на крайните купувачи така и за инвеститорите.

 Продажбите на зелено са много рисковани за инвеститорите в момента, особено заради много голямото увеличение на строителните материали в последните месеци. Над 60 млрд. са спестяванията на частни лица в банките, които ако усетят силната инфлация ще инвестират,  като голяма част ще се насочат към недвижимите имоти.

В тази криза по-силно са ударени други сектори, отколкото строителството. След 2-3 години може би и то ще понесе такива, но за момента няма такива сигнали Възрастовата граница на клиентите слиза надолу - от 24 г. По-старото население е много по-предпазливо. При по-младото поколение обаче се преговаря много по-детайлно и отнема повече време. Но пък младите са много по-отворени към иновациите при новото строителство

Запазва се ножицата между цените, при покупка "на зелено" и при акт 16 - около 15%. Тя е функция от много фактори, като например капиталовите възможности на инвеститора. Всички с участници се обединиха около положителни тенденции за пазара на жилища и изразиха оптимизъм за развитието му в средносрочен аспект.

Форум Реал Жилища предостави изключително качествен обем информация, която дава възможност на обняна на идеи между експертите, а на тази база хората могат да планират по-добре финансите си в предстоящата година, да направят успешни инвестиции, да изберат своите имоти, да увеличат продажбите благодарение на виртуалните си срещи по време на форума!

Това е начинът Форум Реал Жилища да помогне на всички да намерят правилните отговори в тази променена здравна обстановка и да донесе ползи и успешни инициативи за бизнеса.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Националният оперативен щаб  прекратява дейността си

Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Thursday, 15 April 2021

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Щабът беше създаден със заповед на...

Компании, Събития, Анализи

 "ГЛАСЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО", Открийте SPACE подкаст в селскостопанските новини

"ГЛАСЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО", Открийте SPACE подкаст в селскостопанските новини

Thursday, 15 April 2021

 SPACE2021 ще се проведе от вторник 14 септември до четвъртък 16 септември на  Parc-Expo...

Реколта, Пазари, Цени

От 17 май стопаните могат да кандидатстват за застраховане на реколтата от винено грозде

От 17 май стопаните могат да кандидатстват за застраховане на реколтата от винено грозде

Thursday, 15 April 2021

 От 17 май до 15 юни 2021 г. ще се проведе прием на заявления...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Sanofi  ще инвестира 400 млн. евро в нов обект за производство на ваксини в Сингапур

Sanofi ще инвестира 400 млн. евро в нов обект за производство на ваксини в Сингапур

Monday, 12 April 2021

 Sanofi заяви, че ще инвестира 400 милиона евро в рамките на пет години в...

Иновации, Обучение, Агросвят

Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на храната“

Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на храната“

Tuesday, 13 April 2021

80 участника ще се впуснат в надпреварата за идеи във втория хакатон на младежката...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.