Българска агенция по безопасност на храните , Комисията за защита на потребителите и Асоциация „Активни потребители“ извършиха проверка на традиционните храни за Великден

Българска агенция по безопасност на храните , Комисията за защита на потребителите и Асоциация „Активни потребители“ извършиха съвместна проверка на традиционните храни за Великден на „Женския пазар“ в София. При проверката не бяха констатирани нарушения в предлагането на агнешкото месо и яйцата в обектите на пазара.

По отношение на предлагането на цели агнета и разфасовки в търговските обекти Бистра Иванова, началник отдел в ОДБХ София-град информира, че при извършените проверки от началото на Великденската кампания - 7 април 2021 г. до момента няма констатирани съществени нарушения. „Напомням на потребителите, че могат да направят информиран избор за произхода на месото, което ще предпочетат за празничната трапеза, като обърнат внимание на цвета на здравната маркировка (печата) върху агнешкото. За трета поредна година, месото с произход България е маркирано със син печат, а произведеното извън страна е с червена маркировка, дори животното да е преминало през българска кланица, преди да дойде до пазара“, подчерта Иванова.

Контролът на БАБХ върху агнешкото месо показва, че такова, внесено от Република Северна Македония и до момента не се предлага. „Прави впечатление, че месото в търговската мрежа е основно с български произход“, допълни при проверката Бистра Иванова.

За периода от 7 април 2021 г. до България са доставени около 40 пратки яйца с произход от ЕС, в т.ч. 29 пратки от Полша. По заповед на изпълнителния директор на БАБХ всички пратки се изследват за наличие на замърсяване със Салмонела. Към днешна дата няма установени положителни проби за замърсяване по показателя.

При проверката на „Женския пазар“ са проверени наличните количества яйца в два съседни обекта. И двамата бизнес оператори предлагат и български, и бели полски яйца, етикетирани съгласно законодателството, без да заблуждават потребителите.

Проверките на БАБХ по отношение на безопасността на традиционните храни за религиозните празници Великден и Гергьовден продължават до 7 май 2021 г, включително. Дежурни инспектори в ОДБХ в цялата страна ще приемат сигнали за нередности и през почивните и празничните дни. Гражданите могат да подават сигнали и на горещия телефон 0700 122 99, както и през онлайн формата на сайта на БАБХ.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Приета е Конвергентната програма на Република България за периода 2021-2023 година

Приета е Конвергентната програма на Република България за периода 2021-2023 година

Thursday, 13 May 2021

Със свое решение правителството прие Конвергентната програма на Република България за периода 2021-2023 година....

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Министър Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора

Министър Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора

Wednesday, 12 May 2021

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков се срещна с...

Компании, Събития, Анализи

Panda Labs открива новатори в сферите на храните и отпадъците

Panda Labs открива новатори в сферите на храните и отпадъците

Wednesday, 12 May 2021

Седемте най-добри отбора от цялата страна ще премерят сили на финала на мастъркласовете, организирани...

Реколта, Пазари, Цени

1 536 кг месни храни  са насочени за унищожаване

1 536 кг месни храни са насочени за унищожаване

Thursday, 13 May 2021

1 536 кг месни храни и 23 кг козунак, негодни за консумация са насочени...

Иновации, Обучение, Агросвят

Panda Labs на WWF гледа към бъдещето на мобилността

Panda Labs на WWF гледа към бъдещето на мобилността

Wednesday, 28 April 2021

Програмата за младежки иновации на WWF полага началото на третия си семестър Времето лети и...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.