FAO подкрепя Тонга и редица страни, засегнати от скорошни вулканични изригвания

Щетите след масивното вулканично изригване на Тонга са огромни. Приблизително 86% от тонганците се занимават със селско стопанство, ФАО е изключително загрижена за потенциалните въздействия върху всички селскостопански сектори, включително рибарството, земеделието и животновъдството.  Засегнати са приблизително 12 000 земеделски домакинства или 85 процента от общия брой  са засегнати от това бедствие.

  Xiangjun Yao:  Ние предоставяме подкрепа в Тонга след поредица от сътресения през последните години, от които това е най-сериозното. Готови сме да засилим работата си, за да помогнем на тези уязвими общности да си стъпят на краката.Едно от първите предизвикателства е да се оцени възможното въздействие, което слоят пепел, покриващ части от острова, както и щетите от цунамито върху селското стопанство и рибарството.

  Може да има сериозни пагубни ефекти върху културите и добитъка в зависимост главно от дебелината на пепелта, вида и условията на отглеждане на културата, времето и интензивността на последващите валежи, състоянието на пасищата и животните преди падането на пепел и наличието на незамърсен фураж и вода.

 Кореноплодните култури, като сладки картофи и ямс, могат да бъдат засегнати, докато плодовете и зеленчуковите култури в целия архипелаг със сигурност  са изложени на риск. Наводняването със солена вода също вероятно ще засегне земеделските земи и възможността за киселинни дъждове е проблем.

 Предварителните оценки на ФАО показват, че 60-70% от животновъдните  обекти - предимно свине и домашни птици  са засегнати по някакъв начин. Очакваното въздействие върху рибарството също е причина за безпокойство. Консумацията на риба на глава от населението е малко ниска за Тихия океан (25-35 кг/година), но рибарството може да стане важен източник на храна след това бедствие, като се имат предвид потенциалните последици от покритието от вулканична пепел върху земята, която произвежда местни хранителни запаси.

Вече е ясно, че Тонга вероятно ще се нуждае както от краткосрочна, така и от дългосрочна помощ. ФАО  ще направи оценка на щетите и ще вземе първоначални мерки  като реакция.

 Дори преди това последно изригване на вулкана Хунга Тонга Хунга Хаапай, около 23%  от населението на Тонга е било засегнато от умерена до тежка продоволствена несигурност. Селскостопанският сектор допринесе с близо 14% от БВП на Тонга и представлява над  65 процента от износа. Основните изнасяни продукти са кава, тикви, кореноплодни, кокосови орехи и риба.  Рибарството и свързаните с него дейности също са важен източник на храна, особено за общностите в по-изолираните от 36-те населени острова на Тонга.

 FAO работи в Тонга в продължение на много години, за да помогне за укрепване на устойчивостта и продоволствената сигурност,  обучава млади фермери, подкрепя жените за създаване на разсадници за декоративни растения и прави рибарството в страната по-устойчиво. Страната, която се състои от общо 169 острова е една от 14-те малки островни развиващи се държави (SIDS) в Тихия океан. Регионът е сред най-податливите на бедствия в света, изправен пред редица природни опасности, включително циклони, суша (включително Ел Ниньо) и вулканични изригвания.

 Тонга, Вануату, Соломоновите острови и Фиджи са сред 15-те най-застрашени страни в света от екстремни природни бедствия, включително уязвими към климатичната криза.  През последните няколко години ФАО подкрепя Тонга и редица страни, засегнати от скорошни вулканични изригвания,  предотвратява влошаване на продоволствената сигурност, помага за евакуирането на животните, възстановяването на изгубените добитък и др.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕС удължава използването на ковид сертификатите, заради увеличаване на броя на заразените

ЕС удължава използването на ковид сертификатите, заради увеличаване на броя на заразените

Вторник, 28 Юни 2022

Страните от Европейския съюз одобриха удължаването на правилата за ковид сертификатите с една година...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Заместник-министър Христанов: Правим постоянна проверка на място на всяка сеч в гората

Заместник-министър Христанов: Правим постоянна проверка на място на всяка сеч в гората

Понеделник, 30 Май 2022

„Имаме възможност и правим проверка на място на всяка сеч в гората. Аз съм...

Реколта, Пазари, Цени

Министър Иван Иванов: Очертава се добра година за реколтата от пшеница

Министър Иван Иванов: Очертава се добра година за реколтата от пшеница

Вторник, 28 Юни 2022

Заедно със земеделския сектор постигнахме целта - всяко домакинство да има хляб на достъпна...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

  Министър Иванов към земеделците в Садово: Държавата застава зад вас

Министър Иванов към земеделците в Садово: Държавата застава зад вас

Вторник, 07 Юни 2022

„Държавата застава зад вас. Всички пострадали земеделци ще получат обезщетение. Осигуряваме допълнителни 300 млн....

Иновации, Обучение, Агросвят

Устойчивото развитие на селските райони е свързано с подобряване на инфраструктурата и научната дейност

Устойчивото развитие на селските райони е свързано с подобряване на инфраструктурата и научната дейност

Вторник, 21 Юни 2022

Устойчивото социално-икономическо развитие на селските райони е свързано с подобряване на съществуващата инфраструктура, качеството...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.