Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти и любители на вкусни месни продукти от всички възрасти в Сливен. Голям базар, гореща скара, чеверме, месни деликатеси на „Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“ АД - с. Голямо Враново, „ЕКО МЕС“ ЕООД - с. Величково, „ВИАТЕКС 66“ ЕООД - гр. Сунгурларе, „ДИАНА – МИ“ ЕООД - с. Кортен, „Бурденис 379“ ООД - гр. Свиленград и защитения в ЕС „Горнооряховски суджук“ на фирма „Р.А-03-БОБИ“ ООД - гр. Горна Оряховица посрещаха повече 10 000 посетители на XVI-то Национално животновъдно изложение Сливен 2020. Поредица от информационни и забавно-образователни събития събраха около щанда на асоциацията от най-малките, през бъдещите кулинари от сливенската гимназия по туризъм, до водещи професионалисти - производители и преработватели на месо.

 

„Провеждаме „Дни на българското месо“ вече 4 години подред и сме щастливи отново да бъдем партньор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и да участваме в най-голямото животновъдно изложение у нас. Това дава възможност на фирмите, които членуват в нашата асоциация, да си партнират още по-успешно с фермерите и животновъдните стопани, за да има все по-качествена и вкусна храна на българската трапеза. В Сливен показахме великолепни продукти в резултат на това успешно партньорство и дадохме възможност на стопаните да заимстват съвременни практики и да обменят опит в областта на животновъдството и преработката на месо“, каза Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

 

В поредицата от събития в рамките на инициативата имаше и такива за най-малките потребители. Специално за децата от Детска градина „Здравец“ в кв. Речица беше организирано шоу със забавни игри и награди под мотото: „Опознай животните и как да се храним здравословно! Защо трябва да ядем месце!“. След като се запознаха с животните на изложението, децата се състезаваха кой ще подреди най-бързо пъзел, а бате Ники ги забавлява с развлекателни игри и викторина. С много емоции и впечатления децата си тръгнаха от изложението с пълни ранички с подаръци и, разбира се, с месни продукти от фирмите „Белла България“ и „КЕН“.

 

Младите кулинари от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен учиха как се определя качеството на месото и месните продукти с помощта на сензорния анализ. Д-р Даниела Данаджикова от Лаборатория „Алименти-Омнилаб“, гр. Пловдив показа на ученици и преподаватели как да използват сетивните си органи – зрение, вкус, обоняние, осезание, слух и да ги превърнат в най-ценния ресурс за откриването на най-добрия продукт.

 

На информационния щанд на Асоциацията на месопреработвателите с научна и практична литература, професионалистите получаваха компетентна информация  в областта на месопреработката. Отново голям интерес имаше към сборниците с традиционни български рецептури и технологии и към най-новото издание – плакат Разфасовки агнешко месо.

 

Проектът „Дни на българското месо“ се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Европейският парламент отхвърли проектозакона  за намаляване използването на пестициди в Европа

Европейският парламент отхвърли проектозакона за намаляване използването на пестициди в Европа

Понеделник, 27 Ноември 2023

Чрез гласуване на 22.11 Европейският парламент отхвърли предложението на Комисията за Закон за устойчива...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Понеделник, 16 Октомври 2023

Министерството на земеделието и храните и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум...

Компании, Събития, Анализи

Връчиха Златните медали на МЕСОМАНИЯ 2023 – вижте кои са наградените

Връчиха Златните медали на МЕСОМАНИЯ 2023 – вижте кои са наградените

Събота, 11 Ноември 2023

Асоциацията на месопреработвателите в България връчи Златните медали на МЕСОМАНИЯ 2023. Юбилейното издание на...

Реколта, Пазари, Цени

Министър Вътев и  украинския министър Солски се договориха за прилагането на лицензионния режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница

Министър Вътев и украинския министър Солски се договориха за прилагането на лицензионния режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница

Четвъртък, 30 Ноември 2023

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев с украинския министър на аграрната политика и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Вторник, 14 Ноември 2023

Официалното откриване на Демо точка “Наука” на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Центъра...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.