Зелените технологии – златната нишка между икономическо и социално развитие и климатичните промени

Преосмисляне на цялата енергийна система чрез използване на слънцето, водата, вятъра, зeмя без депа, превръщането на отпадъците в ресурс, свързване и дигитализиране на сгради и градската инфраструктура – това е бъдещето.

Кои са технологиите, които щадят околната среда, повишават ефективността и конкурентоспособността, създават нови модели на поведение и производство?

В периода 16 – 18 април, в Зали 5 и 6 на ИЕЦ - София ще се проведат традиционните изложения и конференции: Енергийна ефективност и възобновяема енергия (EE & BE), Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране), Smart Cities (интелигентни градове). Те са под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Министерството на икономиката и Столична община. Целта на организаторите от Виа Експо е чрез тези изяви да съдействат за по-мащабно внедряване на практически решения за по-зелени градове, по-чисти енергия и природа.

ИЗЛОЖЕНИЕТО
В рамките на тези 3 дни ще бъдат представени продукти и рентабилни решения от 14 държави с приложениe в индустрията, общините, селското стопанство ибита.
 
Посещението е отлична възможност за намиране на бизнес партньори, повечето от участниците плануват да разширят дистрибуторската си мрежа в България и региона. Всеки специалист може да уговори предварително среща с даден участник чрез онлайн каталога, който е на сайта на изложението
 
•    Сред продуктовите премиери в рамките на ЕЕ & BE са: Ново поколение климатични системи, които спестяват 20-60% енергия;Инсталации за изгаряне на биомаса с влага до 120%; Биогаз инсталации заоползотворяване органични отпадъци от селското стопанство; Пелетиращи инсталации; Системи за микро и мини водноелектрически централи, Хибридни системи за автономно производство на енергия от слънце и вятър; Уникална технология увеличава максимално ефективността на отоплителните системи.
•    Решенията за превръщането на отпадъците в нови суровини се усъвършенстват непрекъснато. Интерес ще предизвика първата по рода си в Европа технология за производство на гъвкава тъкан от 100% рециклирани PET бутилки, която може да се използва за производството на разл. видове опаковки; Съвършено нова технология за производство на бутилка-от-бутилка, подходяща за контакт с хранителни продукти;За всяка община – в полза на жителите екомбинирано производство на чиста топлинна и електрическа енергия от отпадъци, които не се рециклират; Уеб базирано решение, което увеличава до 80% количеството рециклирани отпадъци в общините; Производство на горива от търговски, битови и фирмени отпадъци; Компактни сметосъбиращи машини, подходящи за клиенти с ограничен бюджет.
•    Впечатляващи са възможностите на умни решения за управление на ресурсите в един дом, сграда и населено място. Революция в терморегулирането спестява 30% от разходите за отопление; Системи за сградна и индустриална автоматизация постигат висок комфорт и ефективност; Умен електромер, родно производство, се определя като световна новост; Лесно и забавно придвижване е възможно с първия български електрически маунтинбайк и електрически триколки, а система за предупреждение от земетресения спасява човешки животи и имущество.

Основни теми:
ЕЕ & ВЕ
•    Сградно обновяване, енергийни обследвания
•    Инсталации за слънчева топлинна енергия
•    Преобразуване на енергия от различни източници
•    Кръгла маса на тема енергийната бедност в България
•    Инвестиционен форум за зелена енергия
 
Save thеPlanet:
•    Оползотворяване на биоотпадъци за секторите производство на етерични и растителни масла, зеленчукопроизводство, лозарство
•    Програма LIFE - възможности за финансиране на проекти
•    Финансови инструменти за стимулиране на инвестициите в сектор Отпадъци
•    Интелигентно управление на цикъла за събиране на градските отпадъци
 
Smart Cities - „Sofia Smart City Marketplace”
•    Знание за интелигентен град
•    Стратегия интелигентен град
•    Образование за интелигентен град
•    Наука за интелигентен град
•    Технологии за интелигентен град

Дните от 16 до 18 април ще бъдат изпълнени с много разговори, дискусии и обмяна на идеи. Стремежът на организаторите е в рамките на тези 3 дни да съберат на едно място представители на държавната администрация, бизнеса и обществото с цел едно по-чисто бъдеще.

Агрополитиката, Говори Брюксел

Държавните горски предприятия ще изкупват малки имоти в горски територии

Държавните горски предприятия ще изкупват малки имоти в горски територии

Държавните горски предприятия да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии, които...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Месодайното животновъдство се разраства

Месодайното животновъдство се разраства

През последните три години месодайните говеда в България са се увеличили  от 85 870...

Форуми, Анализи, Коментари

АЗПБ  организира фестивал „ От българско по- българско за нашата трапеза”

АЗПБ организира фестивал „ От българско по- българско за нашата трапеза”

За да си припомним вкуса на българското, за да не забравяме за българските традиции...

Пазари, Борси, Цени

Евростат: България е изнесла 10 000 тона пчелен мед за страни от ЕС

Евростат: България е изнесла 10 000 тона пчелен мед за страни от ЕС

20 май се отбелязва  като Световен ден на пчелите  По данни на Евростат миналата...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Откриха нова производствена линия на завод за производство на олио в Карапелит

Откриха нова производствена линия на завод за производство на олио в Карапелит

Добра инвестиция с 200 нови работни места. Това е индустриализацията и повишаването на доходите....

Иновации, Обучение, Агросвят

БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите”

БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите”

Съветът по иновации при БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.