Четири вина със „Златен ритон” от ВИНАРИЯ 2023

Четири вина със „Златен ритон” от ВИНАРИЯ 2023

 

Четири вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2023. Три от тях отидоха в колекциите на българските винарски изби – ВИ „Вила Юстина”, „Ловико Лозари” АД и „Стефан Пирев Уайнс”, a един – за турския производител „Suvla”. Красивите статуетки, изработени от скулптора Свилен Костадинов, връчиха на носителите вицепрезиденът Илиана Йотова, президентът Георги Първанов, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков и мажоритарният собственик на Международен панаир Пловдив Георги Гергов.

 

“След четиригодишната пауза възраждаме традицията, която е особено необходима за развитието на българското винарство. Тя е най-старият и авторитетен енофорум не само у нас, но и в Югозиточна Европа. Затова носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите. Не е случайно, че се приема за своеобразен „Оскар“ във виноделието и се присъжда на най-изкусните образци в изкуството на Дионис. Искам да благодаря на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и Университета по хранителни технологии за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той поздрави призьорите за специално подбраните и създадени с любов, грижа и изключително внимание вина и спиртни напитки и им пожела да пазят емоцията на виното жива, да съхраняват традиционните сортове и да експериментират с нови.

"Често казваме In vino veritas – във виното е истината, но забравяме втората част: "Във водата е разумът", каза вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя отбеляза заслугата на Международен панаир Пловдив в успешното организиране на  изложенията и пожела успех на магистрите от УХТ, които получиха дипломите си на церемонията. „Професията на енолозите е една от най-търсените в света, тя е колкото професия, толкова и изкуство“ – отбеляза Илияна Йотова. Тя определи винопроизводството като една от най-добрите индустрии в България и заяви, че този сектор в икономиката трябва да влезе в туризма. Изрази надежда, че новата магистърска програма, която стартира в УХТ, ще бъде полезна  в тази посока.  

За най-добро бяло вино от последна реколта авторитетното жури избра „4 сезона - Лято” от Совиньон блан&Семийон на „Вила Юстина”. Призът получи Костадинка Рахова-Димитрова от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева и президента на България (2002 - 2012) Георги Първанов. Винен „Оскар” бе присъден и на розе от последна реколта на Craftman's selection от Каберне совиньон&Гъмза на „Ловико лозари” АД.  Призът бе връчен от посланика на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара и заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков. При белите вина от стари реколти фаворит стана Шардоне „Еager” на Stephan Pirev wines. Отличието бе връчено на известния енолог от бизнесмена Георги Гергов и красивата актриса Кристина Верославова, популярна от сериала „Вина“. „Златен ритон получи“ и „Сира Резерва” (2020) на “Suvla” (Турция) в категория „Червени вина от предходни реколти”. Отличието връчиха вицепрезидентът Илияна Йотова и ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов.

Изключително оспорвана бе надпреварата при вината, особено при розетата и при старите червени еликсири. При розетата от последни реколти бяха отличени със златен медал и диплом пет вина на четири изби – „Ноя”, „Старо Оряхово”, „Джемперлиеви” и ”Сувла” (Турция). При червените вина от стари реколти бяха присъдени осем златни и десет сребърни медали.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Мавруд бе отличено Mavrud Reserve BIO (2019) на ВИ „Загрей”, за сорта Рубин Rubin Reserve (2019) на Винарна „Ялово”, за сорта Гъмза Gamza Reserve (2020) на ВИ „Горун”.

В категориите плодови ракии и други спиртни напитки с три златни медала бяха отличени „Златна дюля”, „Вилямовка”, Узо Мелтеми и Сливова ракия (15-годишна резерва) на „Дринк Импорт” EOOД и „Винпром Троян” АД. Сребърни медали бяха присъдени на „Мента Старопрестолна”, „Мастика Старопрестолна” и „Водка Роузи” на „Винпром” АД - Велико Търново и на Vodka Rosie.

„Конкурсът е гарант за качество и всички призьори могат да бъдат горди с напитките, които са създали“, заяви в приветствието си председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.  „Нашата амбиция е да развиваме и обогатяваме конкурса през следващите години, да създадем платформа, която да подкрепя сектора“, допълни той.

По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.  В рамките на тържествена церемония в Конгресния център на Международен панаир Пловдив се състоя и представянето на новата международна магистърска програма, която стартира в УХТ. Тя обединява засега седем вуза на винени държави, а обхватът й ще се разширява, стана ясно от думите на Бранимир Ботев, който бе удостоен със званието „Почетен професор на УХТ“. „За мен е удоволствие да поздравя академичното ръководство на УХТ Пловдив за разработената под егидата на OIV нова “винена” магистърска програма – едва третата такава в света, която вярвам ще спечели вниманието на младите енолози и от България, и от региона”, заяви  ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов.

В официалното награждаване участваха още Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив, Роберто Санторели – председател на Конфиндустрия България, Роберто Руис – търговско-икономически съветник на испанското посолство, областният управител Ангел Стоев и заместник областният управител  Даниела Николова, председателят на Селскостопанска академия  проф. Мартин Банов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

 

 

 

 

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ ОТ ВИНАРИЯ 2023

„Вила Юстина” – „Четири сезона - Лято” – Совин ьон блан&Семийон (2022)

„Ловико Лозари” ЕАД - Craftman's selection - Каберне совиньон & Гъмза (2022)

Stephan Pirev wines – Eager – Шардоне (2021)

Suvla – Reserve – Сира (2020), Турция

СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ:

 1. На ВИ „Афузов“ се присъжда специална награда за вино от български сорт Тамянка в категория бели вина от последна реколта.
  2. На ВИ „Витус Маринови“ се присъжда специална награда за вино от български сорт Мискет червен в категория бели вина от предходни реколти.
  3. На ВИ „Руевит естейт“ се присъжда 1 сребърен медал за вино в категория бели вина от последна реколта.
  4. На ВИ „Врачанска теменуга“ се присъжда 1 сребърен медал за вино в категория бели вина от последна реколта.
 2. На ВИ „Вила Басареа“ се присъжда 1 сребърен медал за вино в категория бели вина от последна реколта.
  6. На ВИ „Шато Ботево“ се присъжда 1 сребърен медал за вино в категория розови вина от последна реколта.
  7. На ВИ „ШаТони“ се присъжда 1 сребърен медал за вино в категория бели вина от предходни реколти.
  8. На ВИ „Косев“ се присъжда 1 сребърен медал за вино в категория червени вина от предходни реколти.
 3. На G. Filipoff wines се присъжда 1 сребърен медал за малиново вино в категория вермути и други.
  10. На Сийуаинс спиритс се присъжда 1 сребърен медал за ракия в категория гроздови ракии.
 4. На Водка Роузи се присъжда 1 сребърен медал за водка в категория други спиртни напитки.
 5. На ВИ „Горун“ се присъжда 1 сребърен медал за вино в категория червени вина от предходни реколти и специална награда за вино от български сорт Гъмза в категория червени вина от предходни реколти.
  13. На ВИ „Ялово“ се присъжда 1 сребърен медал за бял наложен пелин в категория вермути и други и специална награда за вино от български сорт Рубин в категория червени вина от предходни реколти.
  14. На ВИ „Загрей“ се присъжда 1 сребърен медал за вино в категория червени вина от предходни реколти и специална награда за вино от български сорт Мавруд в категория червени вина от предходни реколти.
  15. На ВИ „Ямантиеви“ се присъжда 2 сребърни медала за вина в категории бели вина от последна реколта и червени вина от предходни реколти.
 6. На ВИ „Лозето естейт“ се присъжда 2 сребърни медала за вина в категория червени вина от предходни реколти.
 7. На Винпром Велико Търново се присъжда 2 сребърни медала за мента и мастика в категория други спиртни напитки.
 8. На ВИ „Бисанте“ се присъжда 1 златен медал за вино в категория бели вина от последна реколта.
  19. На ВИ „Джемперлиеви“ се присъжда 1 златен медал за вино в категория розови вина от последна реколта.
  20. На ВИ „Росалея“ се присъжда 1 златен медал за вино в категория розови вина от предходни реколти.
  21. На ВИ „Via vinera“ се присъжда 1 златен медал за вино в категория червени вина от предходни реколти.
  22. На Винпром Троян се присъжда 1 златен медал за сливова ракия в категория плодови ракии.
 9. На „Домейн Менада“ се присъждат 1 златен медал за мускатова ракия в категория гроздови ракии и 1 сребърен медал за вино в категория червени вина от предходни реколти.
  24. На ВИ „Типченица“ се присъждат 1 златен и 1 сребърен медал за вина в категория червени вина от предходни реколти.
  25. На ВИ „Шато Копса“ се присъждат 1 златен медал за вино в категория червени вина от предходни реколти, 1 сребърен медал в категория бели вина от предходни реколти и 1 сребърен медал за ракия в категория гроздови ракии.
 10. На МЕТРО/Claus Jakob се присъждат 1 златен и 2 сребърни медала за вина в категория бели вина от предходни реколти.
  27. На „ДиВес Естейт“ се присъждат 2 златни медала за вина, 1 в категория червени вина от предходни реколти и 1 за ликьорно вино в категория ликьорни вина.
 11. На „Bessa Valley Winery“ се присъждат 2 златни и 1 сребърен медала в категория червени вина от предходни реколти.
  29. На ВИ „НОЯ“ се присъждат 2 златни медала за вина от категория розови вина от последна реколта, 1 сребърен медал за вино в категория червени вина от последна реколта и 1 сребърен медал за вино в категория червени вина от предходни реколти.
 12. На ВИ „Вила Юстина“ се присъждат 3 златни медала за вина от категории бели вина от предходни реколти, червени вина от предходни реколти и шумящи вина.
  31. На „Дринк импорт“ се присъждат 3 златни медала за дюлева и вилямова ракия в категория плодови ракии и за узо в категория други спиртни напитки.
 13. На ВИ „Suvla“ се присъждат 3 златни медала за вина от категории бели вина от последна реколта, розови вина от последна реколта, червени вина от предходни реколти и 1 сребърен медал за вино в категория бели вина от предходни реколти.
  33. На ВИ „Старо Оряхово“ се присъждат 2 златни и един сребърен медала за вина от категория бели вина от последна реколта и 1 златен медал за вино в категория розови вина от последна реколта.

 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.