EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

46-ото издание на изложението в Болоня беше представено тази сутрин в Нови Сад (Сърбия) по време на конференция за селскостопански роботи. Технологиите за висока автоматизация са стратегически за повишаване на производителността на една все по-специализирана земеделска икономика като Сърбия. Висока иновация в сърцето на EIMA 2024, която открива зоната REAL, посветена на тестване и практически демонстрации на роботи.

 

Сърбия има голям селскостопански потенциал, особено в областта на отглеждането на плодове и зеленчуци, но за да го използва напълно, трябва да повиши конкурентоспособността на първичния сектор чрез инвестиции в най-съвременно механично оборудване. Това е посланието на конференцията, озаглавена „Земеделие 5.0 – Иновации в устойчивото земеделие“, която се проведе в понеделник, 20 май в рамките на международния панаир в Нови Сад. Организирано от белградския офис на ICE, събитието беше модерирано от Мирела Митрич, редактор на RTV Vojvodina Agricultural и на него присъстваха италианският посланик в Сърбия Лука Гори, директорът на белградския ICE Антонио Вентреска, президентът на FederUnacoma Mariateresa Maschio и съветник на Министерството на европейската интеграция Данило Голубович, който откри работата, като подчерта стратегическото значение на техническото сътрудничество и търговските отношения между Сърбия и Италия. Фабио Ричи, заместник-директор на FederUnacoma; Марко Оскар, ръководител на Центъра за информационни технологии; Йелена Несторов, председател на Съюза на кооперациите във Войводина; Мария Антанаскович, генерален секретар на Асоциацията на вносителите и износителите на селскостопанска техника; Лазар Туршиян от Факултета по земеделие към Университета в Нови Сад, експерт по прецизно земеделие; Стефан Глигорич, генерален секретар на Асоциацията на фермерите от ново поколение; и Деян Зорич от агромеханичната компания AgroTECH, фокусирани върху темите за висока автоматизация за първичния сектор.

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

Девет милиона еврофермери хранят  Европейския съюз и  много страни извън него

Девет милиона еврофермери хранят Европейския съюз и много страни извън него

Четвъртък, 20 Юни 2024

В края на май 35 журналисти от различни страни на Европейския съюз участваха в...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.