Дни на „Селекционерът-чародей” - Тодор Рачински

Дни на Тодор Рачински проведоха в Добруджански земеделски институт. Събитието в този водещ с научните си постижения в структурата на Селскостопанска академия институт бе по повод 90-годишнината от рождението на бележития селекционер на пшеница Тодор Рачински.

 Дейността и постиженията му като такъв в Добруджански земеделски институт датира от 1963 г. до злополучния 26 декември 1980 г., когато загива при автомобилна злополука. Рачински е Директор на Института в гр. Генерал Тошево от 1974 до 1980 г. Като създател на 22 сорта пшеница той оставя трайна следа в българската земеделска наука и ценно наследство за поколенията.

В  негова чест в Добруджанския земеделски институт се проведе Международна научна конференция на тема „Съвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи“.

Директорът на Института доц. Илия Илиев откри конференцията с доклад „Селекционерът-чародей“, посветен на живота и делото на Тодор Рачински. В конференцията се включиха 57 участника, които представиха18 доклада и 45 постера. Основната цел бе да се посочат перспективите в развитието на съвременната растениевъдна селекция и необходимостта от популяризиране прилагането на иновативни решения в селекцията и агротехниката на полски култури, като предпоставка за развитие на конкурентно земеделие. 

        Домакините и гостите изразиха дължимата почит към Тодор Рачински, като заедно поднесоха венец и цветя на паметника, издигнат на лобното му място в негова чест. 

        Над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт, бяха представени на участниците в събитието. Гостите разгледаха на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик.

 Сред тях са сортовете обикновена пшеница от група А, отличаващи се с отлично качество на зърното - Аглика, Милена, Лазарка, Мерилин, Галатея и Пчелина; от група Б - Божана, Стояна, Рада, Кристи, Карина, Корона, Косара, Горица, Ками, Калина, Катаржина, Енола, Сладуна, Киара и Драгана; твърда пшеница Малена, Северина, Мирела, Мелина, и Мирабел; тритикале - Добруджанец, Колорит, Благовест, Респект, Дони-52, Борислав и Атила; ечемик Тангра и Ахат. От най-новата селекция на Института бяха представени пшеница сортове Никодим, Фани и Ласка, тритикале сорт Борислав и твърда пшеница сорт Малена, както и сорт мека пшеница от алтернативен тип Мореса.

 Отличителна черта на най-новата селекция зърнено-житни култури на Добруджански земеделски институт е екологичната им пластичност, устойчивост на най-разпространените болести, висок добивен потенциал и много добро качество на зърното. 

        Специалисти от Института отговориха с информация на конкретни въпроси за основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове. 

        Стана ясно, че за есенната сеитбена кампания Добруджански земеделски институт ще предостави на земеделските производители базови семена от 24 сорта зърнено-житни култури, в т. ч. 13 сорта мека пшеница – Пчелина, Божана, Драгана, Мерилин, Лазарка, Катаржина, Галатея, Енола, Калина, Косара, Киара, Корона и Ками; 4 сорта твърда пшеница – Мирела, Северина, Мирабел и Мелина;  5 сорта тритикале – Колорит, Акорд, Атила, Респект и Добруджанец; 2 сорта ечемик – Тангра и Ахат. 

        Участниците разгледаха и площи, засети с 4 сорта полски фасул – Еликсир, Устрем, Блян и Скития. Характерното за последните три е, че са с изправен храст, което ги прави пригодни за директно механизирано прибиране. Така се улесняват значително земеделските производители и се намаляват разходите по прибиране на реколтата от тази култура. 

        Представени бяха и хибриди слънчоглед, селекция на Института: конвенционалният хибрид „Деведа“, ими-устойчивият „Енигма“ и сулфо-устойчивият „Дара“.

        Гостите дегустираха хляб и други тестени изделия, приготвени от брашно от сортове пшеница и тритикале, дело на селекционерите в Добруджански земеделски институт. 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕС с готовност за Брекзит без споразумение

ЕС с готовност за Брекзит без споразумение

Събота, 15 Юни 2019

Преди предвиденото за юни заседание на Европейския съвет ЕК разпространи петото си съобщение относно...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Консултативният съвет по животновъдство предложи условия за получаване на помощ deminimis

Консултативният съвет по животновъдство предложи условия за получаване на помощ deminimis

Сряда, 12 Юни 2019

Земеделските стопани, отглеждащи едри преживни животни от млечни и месодайни породи или дребни преживни...

Компании, Събития, Анализи

Министър Десислава Танева ще участва в тържественото отбелязване на празника на Ямбол

Министър Десислава Танева ще участва в тържественото отбелязване на празника на Ямбол

Неделя, 16 Юни 2019

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще вземе участие в тържественото отбелязване...

Реколта, Пазари, Цени

КЗП ще следи за грамажа на ястията по ресторантите

КЗП ще следи за грамажа на ястията по ресторантите

Събота, 15 Юни 2019

Комисията за защита на потребителите започва засилени проверки на туристическите обекти. Инспекторите ще проверяват...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Започна изплащането на субсидиите по мярка 11 „Биологично земеделие“ за Кампания 2018

Започна изплащането на субсидиите по мярка 11 „Биологично земеделие“ за Кампания 2018

Сряда, 12 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе близо 34,5 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мобилно приложение подпомага цифровизацията в животновъдството

Мобилно приложение подпомага цифровизацията в животновъдството

Сряда, 12 Юни 2019

Начините за трансформация на веригата на доставки на месо с използването на блокчейн технологията...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.