Цветомир Костов, търговски представител на фирма BEDNAR: Най-младите фермери са най-склонни да се сдружават за закупуване на обща техника

Кой може да си закупи машини BEDNAR ?
-    Имаме клиенти с различни по размер стопанства – от най-малките до най-големите. Част от машините ни са специално създадени за големите земеделци, обработващи площи над 30 000 – 50 000 декара. С тези машини те разрешават непримиримото противоречие между многото декари и ограниченото време за обработката им. Имаме обаче техника и за малките земеделци. Проблемът е тяхната платежоспособност. Да го кажем директно – възможностите на един австрийски земеделец със 1000 декара площ са по-големи от един български земеделец със 1000 декара земя. Ако австриецът може да си купи 5 машини българинът едва ще се събере пари за една. По-скоро машините ни за малки земеделци у нас са ефективни при площи над 2000-3000 декара.

В момента има смяна на поколенията в аграрния сектор. Имам усещането, че най-младите фермери са по-склонни да се сдружат с партньори за покупка на обща техника в сравнение с бащите и дядовците си.

Христофор Бунарджиев , главен изпълнителен директор на Булагро груп холдинг: Целта ни е да достигнем обороти от 100 млн.лева

Какво бихте могли да направите, за да диферсифицирате риска? Различните насоки на бизнеса в отделните компании на холдинга могат ли да бъдат приети именно по такъв начин?
– Структурата на компанията и различните насоки на работа в отделните фирми не е точно диверсификация на риска в Булагро груп холдинг.  Защото когато намалеят фермерските доходи, те не само се затрудняват да платят семената, торовете и препаратите. Но намаляват и поръчките на нова селскостопанска техника – имахме около 20 на сто спад в продажбите и по-малка печалба. Такива резултати не сме наблюдавали в последните 10 години. Като цяло през 2018 година групата компании направиха добър оборот от около 85 милиона лева. Имали сме обороти и над 95 милиона лева. Така че целта ни е да достигнем обороти от 100 милиона лева. В известен смисъл изложбата БАТА Агро ще ни даде възможност да се ориентираме в оперативните инвестиционни настроения на фермерите.
/Вижте цялото интервю в рубриката „Инвестиции“/

Павел Павлов, мениджър е на фирма „Руж-9”: Световният пазар ни зове!

Знаете ли, Мишел Ролан - корифей в областта на винения бизнес и световен   водещ консултант, определи през миналата година Черноморския регион и конкретно България, Румъния, Молдова  и Турция като новия винен свят. По думите му, това е звездата на хоризонта, районът  тепърва развива потенциал. Това негово изказване е ключово, отразено в  много медии и е сигнал за нас, че наистина трябва да търсим по достоен начин мястото си на световния винен пазар. Правим първи крачки, доста успешни, в тази посока. Трябва активно да работим всички заедно, за да се  да утвърдим на световния винен пазар! Но вижте:

 Програмите, които подпомагат развитието на лозарството не засягат изграждане на инфраструктура. Те подпомагат монтажа на поливни системи, но не и докарването на вода, а доставянето й с водоноски е скъпо.

 Финасиранията по програми по никакъв начин не засягат защитата от градушки, които са голям бич за сектора. Надявам се с новата наредба № 6 да успеем частично да си помагаме при застраховките срещу градушки.

 Нужна е мярка, по която да може да си купуваме трактори, прикачен инвентар – 4. 1. не е подходяща, защото виненото грозде  не е в  чувствителен сектор и не получаваме точки, а това не класира проектите на по-предни места.  

В  Италия гроздето е  1 евро за килограм. Затова  там  ползват най-добрата техника, плащат на  повече бригадири, които да следят ръчните процеси.
 И когато казвам, че изкупна цена на гроздето  под лев е несправедлива, имам предвид точно това. За устойчивостта на бранша у нас   цената на гроздето постепенно трябва  да премине психологическата  граница от 1 лев.

Агрополитиката, Говори Брюксел

Държавните горски предприятия ще изкупват малки имоти в горски територии

Държавните горски предприятия ще изкупват малки имоти в горски територии

Държавните горски предприятия да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии, които...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Месодайното животновъдство се разраства

Месодайното животновъдство се разраства

През последните три години месодайните говеда в България са се увеличили  от 85 870...

Форуми, Анализи, Коментари

АЗПБ  организира фестивал „ От българско по- българско за нашата трапеза”

АЗПБ организира фестивал „ От българско по- българско за нашата трапеза”

За да си припомним вкуса на българското, за да не забравяме за българските традиции...

Пазари, Борси, Цени

Евростат: България е изнесла 10 000 тона пчелен мед за страни от ЕС

Евростат: България е изнесла 10 000 тона пчелен мед за страни от ЕС

20 май се отбелязва  като Световен ден на пчелите  По данни на Евростат миналата...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Откриха нова производствена линия на завод за производство на олио в Карапелит

Откриха нова производствена линия на завод за производство на олио в Карапелит

Добра инвестиция с 200 нови работни места. Това е индустриализацията и повишаването на доходите....

Иновации, Обучение, Агросвят

БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите”

БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите”

Съветът по иновации при БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.