Ако аграта е барометър, тогава да чакаме по-добро време за агробизнеса

На агроизложението в Пловдив идват главно фермери и всеки от тях иска да пипне техниката, за която си мечтае,   да се види с колеги и да обменят мнения.  А и да си отнесе в къщи нещо дребно за спомен от аграта - я разсад от овошки или лозички, я хубаво вино, а един   татко дори водеше преговори да купи за хлапето си герестия петел от Шеста палата, който час през час кукуригаше за радост на множеството. На Агра 2018 имаше и много селскостопански производители от Турция, Гърция и Сърбия. И те идват и купуват, защото на изложението всичко се продава малко по-евтино. Така де, панаир е все пак и кесиите на посетителите не са много стегнати. Търговците го знаят и дават отстъпки. Купувачите пък знаят, че търговецът предпочита да продаде техниката си тук, в Пловдив, вместо да я връща обратно в склада си. Интересите се засичаха и наистина ставаха сделки. Поне така пишеше върху част от големите машини - „Продадено на....“. Видях как фермери от Турция се повъртяха около електрическите лозарски ножици на френска фирма, пробваха ги и започнаха пазарлък. Убедих се, че са добри в преговорите. Убедих се, че познават и законодателството: комшу, искам фактура и касов бон. Получиха всичко, разплатиха се в брой и си тръгнаха усмихнати, прегърнали куфарчето с новия Pelenc.
Дори за външен наблюдател аграта тази година  беше по-успешна от изложенията през предходните 2-3 години. Защо ли? „Може би сме напипали успешната подборка на изложбите  през тази година. Може би сме усетили духа на времето с акцентите върху биохрани и биоземеделие. Със сигурност сътрудничеството ни със Селскостопанската академия е много важно за нас, защото българските учени зададоха иновативния тон на изложбата и затова сме им отделили цяла една палата, за да представят всички 25 института на академията“ - така ми каза главният директор на Международен панаир Пловдив ЕАД Иван Соколов. Да, изложителите на Агра 2018 са вече 700 от 33 държави. Но по-важното е, че изложбата става все повече витрина на иновациите в аграрния сектор. Сега те бяха 72, като броят им се е удвоил за последните 3 години.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия