Само хитове на щанда на Римекс технолоджийс

Златен медал за Martin-Till концепция за сеитба без обработка
Да кажем, че засушаването не ни засяга, значи да си затворим очите пред очевидното. Е, може би земите в България не са толкова сухи, както земята на Кентъки, където фирма Martin-Till е направила своите машини за директна сеитба на зърнените култури, за да пести ценната влага. Но златният медал на Агра 2018 за машината, която спестява оранта и разходите по нея, очевидно привличаше вниманието на всички, които я видяха на щанда на Римекс технолоджийс. За честта на българските фермери ще кажа, че не чух нито един от тях да казва: това не е за мен, моята земя си е достатъчно влажна. Напротив, хората гледаха, вземаха си брошури и коментираха. Мисля, че всеки правеше за себе си собствена сметка: ако спестя от оран и увелича разходите за растителна защита дали ще увелича добивите?
Технологията за директна сеитба (без оран) на американската компания Martin-Till се показва за първи път на аграта. Тя отговаря напълно на духа на състезанието – да участват разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път на АГРА и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област. И така, кои са действителните иновации, представляващи прогрес в зърнопроизводството? Новото е, че семената на така наречените редови култури – царевица и слънчоглед, вече могат да се сеят пряко в стърнищата. Резултат – по-ниски производствени разходи, повече запазена почвена влага, по-здрава почва. Ценното е, че приспособлението за директна сеитба, наречено ролклинер, може да се постави върху каквато и да е сеялка, с която зърнопроизводителят и досега си работи. Цената на един ролклинер е около 1000 щатски долара, а „средната“ редосеялка обикновено е 8-редова. Така че инвестиционният разход за една такава редосеялка е около 8000 долара. Да кажем отново: въпрос на сметки, но и предчувствие за нещо много перспективно. Точно това е и причината първата група ролклинери вече да отидат в плевенската фирма Агротрейд комерс.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия