Един гроздокомбайн заменя 100 работници

Золтан Сомбат, търговски представител на френската компания Pellenc за Централна и Източна Европа

Компанията Pellenc, основана през 1973 г., е специализирана в производството и иновациите на машини за лозарството и за маслини. Производствената база е в Южна Франция, недалече от Марсилия. В началото започва да произвежда малки машини и инструменти, като например пневматични ножици за обработка на лозя.” След това създадохме и пуснахме на пазара електрически ножици, които и сега произвеждаме. Но ние произвеждаме и специализирани трактори, докомбайни. Последната ни разработка е самоходен гроздокомбайн.”
Какъв е диапазонът на цените на Pellenc?
Най-скъпите ни машини са от 70 000 евро до 240 000 евро, но производителността на тези скъпи машини е такава, че като инвестиция те се изплащат само за няколко години. Ние от фирма Pellenc работим така, че да можем да предложим техника, подходяща за различни по размер стопанства. Лозарският ни комбайн например е за стопанства с интензивно лозарство. Компанията ни притежава над 1000 собствени патента в областта на машиностроенето. В електрическите ни ножици например има 6 патента. Ние първи оборудвахме нашите ножици с литиево-йонна батерия и така тя може да работи без прекъсване пълен работен ден – 8 часа. По това време литиево-йонни акумулатори имаха само мобилните телефони. Тези акумулатори изискват специална електроника и ние в Pellenc я създадохме. Иновациите са стандарт на работа при нас.
От колко години Pellenc е на българския пазар?
Тук сме повече от 10 години. Отначало работехме чрез базата ни в Италия, после – през Гърция, но българският пазар се разви добре и ние предпочитаме вече пряко да работим тук в сътрудничество с Римекс технолоджийс. Сътрудничеството ни с българските ни представители е много добро, защото те са специализирани в търговията и поддръжката на селскостопански машини, включително лозарски машини. Като представител на Pellenc аз помагам на българските ни партньори при продажбите. Освен това имаме и машинен специалист, който помага при организацията на сервизната работа в България.
Сигурността на машините ни може да се измери с гаранцията, която даваме. Например за електрическите ножици е 2 години, за големите машини – 1 до 5 години. Имаме и механизъм за удължена гаранция. Нашият партньор Римекс технолоджийс извършва гаранционния и следгаранционния сервиз.
Какви са вашите търговски цели в България?
Пазарът тук е много отворен за електрическите ни лозарски ножици и искам още да го разширим. Имам за цел да увелича продажбите и на големите селскостопански машини. Вярвам, че европейските субсидии за селското стопанство ще стимулират тези продажби. Производителността на труда на един гроздокомбайн например заменя труда на 100 работници. Селскостопанският труд и в България поскъпва, така че машините ще навлизат повече.
 Михаил Ванчев

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия