Предлагаме уникално напояване. Затова мотото ни е „Като никой друг“

Лукаш Кордош, регионален мениджър на американската компания T-L Irigation Systems

Работя повече от 9 години за T-L Irigation Systems, с главен офис в щата Небраска. Фирмата е семейна, собственикът е Лирой Том, който е на 93 години и продължава да работи. Лично ме контролира всяка седмица. В T-L Irigation Systems работят всичките му деца и внуци. Предимството да работя в семейна компания е, че имаме отлични отношения помежду ни. Но имаме и нещо много важно – уникална технология за напояване. Ние произвеждаме пивотни напоителни системи, които работят в кръг, и линейни напоителни системи.
Къде са пазарите на компанията?
Продаваме продукцията си в целия свят. Аз отговарям за пазарите в Европа, включително на Балканите. Нашите наблюдения са, че дъждовете намаляват. Ние дори във Финландия продадохме 2 машини. Тенденцията навсякъде е все повече да има засушавания и България не е изключение.
Как оценявате конкуренцията на българския пазар за вашите продукти?
Не познавам дилърите, но познавам марките, които се продават в България. И тук ние защитаваме нашето мото „Като никой друг“, защото предлагаме напоителни системи с хидрозадвижване. Всички други задвижват системите си с електричество. Разликата в задвижването се отразява и върху продължителността на работа на системите за напояване. Всички други използват „старт-стоп“ процеси на напояване.
Правилно ли ви разбирам - напоителната машина на T-L Irigation Systems може да работи например от април до септември, без да спре? Ако не се развали, разбира се?
 Машините ни трудно се развалят, защото са много добре измислени, надеждни са и затова им даваме от 8 до 10 години гаранция. Но иначе наистина машината се движи постоянно – в кръг или по права линия, така че напояването не спира. А каква ще е продължителността на напояване зависи много от селскостопанската култура. При царевицата например се полива активно през май, но при по-сухо време нищо не пречи да се почне от април и да се продължи колкото е необходимо. Практиката ни в Словакия например е поливането на картофи да започне през март.
Какви са цените на напояващите машини на T-L Irigation Systems в България?
Спецификата на нашите системи с хидрозадвижване ни позволява да предлагаме едни от най-евтините сред най-добрите продукти на пазарите в света. Ако сте български фермер, ще опитам да ви продам нашата система не само с цена, но и с други търговски доводи. Например простотата на използването на хидравличната система. Не ви трябват инженери и механици, които да я управляват – всеки работник може да го направи. Не ви трябва да докарате електричество на полето, защото машината се задвижва хидравлично, така че ще спестите разходите за ток.
Как оценявате съвместната работа на T-L Irigation Systems с българския си партньор Римекс технолоджийс?
 Българските ни партньори също са в известна степен фамилна компания. Така че имаме общ дух, общи ценности. Работя много добре с Марио Лазаров. В България сме от 2017 г. и планираме първите си продажби за 2018.
 Михаил Ванчев

Агрополитиката

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Българското председателство даде възможност на държавите-членки на ЕС да се...

Пазари, борси, цени

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо още от сега е скочила. Ако миналата година фермерите са...

Хранителна индустрия

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

По основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия