Аграрни изложения в Европа през октомври 2018 г.

4 - 7 октомври, Виена, Австрия
Панаирът Apropos Pferd
В продължение на 26 години панаирът Apropos Pferd е място за среща на 30 000 любители на коне, които могат да се запознаят с последните тенденции в отглеждането, храненето на коне и конния спорт. За 20-и път ще се състои и международният турнир по скокове с препятствия. В панаира ще участват над 250 изложители.
https://bit.ly/2wcmbZR

5 - 7 октомври, Краков, Полшa
Изложение по градинарство, лесовъдство и зоология
Есенно изложение по градинарство, лесовъдство и зоология ще събере производители на декоративни растения, градинарско оборудване, семена, торове, материали за овощарство, лесовъдство, оформление на паркове, специалисти по отглеждането на малки животни и производители на храна за тях. По време на изложението ще има и базар, който ще предлага всичко необходимо за градината.
centrumtargowe.com.pl

9 - 12 октомври, Москва, Русия.
АГРОСАЛОН
Международното специализирано изложение на селскостопанска техника АГРОСАЛОН е единственото в Русия, което представя продукция от цял свят и се провежда веднъж на две години. Изложението включва експозиция на селскостопанска техника –
трактори, комбайни, почвообработващи машини, техника за наторяване и защита на растенията. Изложението предлага още широка бизнес и образователна програма, която включва десетки семинари, майсторски класове и конференции с участието на руски и чужди експерти. Най-новите образци на селскостопански машини участват в конкурса за иновационна техника и са отличавани със златни и сребърни медали. Уникален по своя характер е и тест драйвът на самоходна селскостопанска техника.
www.agrosalon.ru

9 - 13 октомври, Бурса, Турция
BURTARIM 2018
В този период едновременно ще се състоят BURTARIM 2018 – 16-ти международен панаир за селско стопанство, семепроизводство и млечна индустрия, и 11-ти международен панаир за животновъдство и оборудване. Двата панаира са платформи, на които местни и чужди производители обменят опит в сферата на земеделската техника, животновъдството, овощарството и растениевъдството..
burtarim.com

11 - 13 октомври, Юваскила, Финландия KoneAgria
KoneAgria е всеобхватно земеделско изложение за селскостопански специалисти. През 2018 г. темата на изложението в Юваскила е животновъдството и съпътстваща техника и услуги. Ще бъде представено и оборудване за производство на сено и фураж.
www.koneagria.fi

11 - 13 октомври, Рига, Латвия
27-мо международно изложение
27-мо международно изложение за земеделие, лесовъдство, транспортна техника в земеделието, което предоставя разнообразни възможности за селскостопански специалисти да намерят информация, материали, нови идеи за всекидневната работа и практически решения. Всяка година изложението привлича между 8000 и 10000 специалисти, които идват да видят представеното от 200 изложители. Сред организаторите е Министерството на земеделието на Латвия.
www.aml-ramava.lv

24 - 27 октомври, Кремона, Италия
Международното изложение за млечно говедовъдство
Международното изложение за млечно говедовъдство всяка година събира най-добрите международни марки в сектора, които са близо 1000. През 2017 г. изложението събра 61 841 посетители професионалисти. Всяка година в рамките на изложението се състои се състои конкурс за производителите на животни от породата Холщайн. Около 400 животни от най-добрите италиански ферми представят най-добрите постижения на генетиката в сферата на млечното говедовъдство.
www.fierezootecnichecr.it

Аграрни изложения в Европа през септември 2018 г.

7 - 9 септември, Свебодзин, Полша.
Eko-Las
Eko-Las е Панаир за горското стопанство, дърводобивната промишленост и опазване на околната среда, който за 16-и път ще привлече хиляди специалисти в горския сектор в тази част на Европа. Програмата на панаира предлага демонстрации на машини, работещи в реални условия, фирмени презентации, дискусии и семинари с участието на професионалисти, купувачи, производители, лица, които вземат решения, потенциални клиенти и много други. Организаторите очакват и тази година над сто изложители, които ще показват фитинги, лепила, фиксиращи и формоващи уреди, машини за рязане и оформяне на профили, за шлифоване и полиране на дървесина, оборудване за подготовка на целулоза и други.
http://ekolas.mtp.pl/pl/

11 - 14 септември, Рен, Франция.
SPACE.
За организаторите 32-ят Международен търговски панаир за животновъдство ще бъде отражение и говорител на променящия се селскостопански сектор, фокусиран върху бъдещето и отворен към света, за да проектира утрешния начин на отглеждане на животните. Очаква се да бъде подобрен рекордът на миналогодишния панаир, на който своя продукция са показали 1281 фирми, сред които 396 чуждестранни от 36 страни на света. През тази година акцентът ще бъде върху иновациите за подобряване на условията на труд, ще бъдат показани машини, инструменти, оборудване, ще бъде споделен опит, които подобряват комфорта на фермерите и привлекателността на работното им място. В разнообразната делова програма са предвидени повече от 70 дискусии, семинари и конференции, състезания и презентации на животни с висока генетична стойност.
www.space.fr

13 - 16 септември, Арад, Румъния.
Agromalim.
Международен панаир за селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост е най-големият аграрен форум в северната ни съседка, който тази година ще се проведе за 28-ми път. На изложението по традиция се показват най-нови модели селскостопански машини и оборудване, суровини за растителни култури, системи за хранене и отглеждане на животни, ветеринарни лекарства и инструменти, оборудване за преработка на храни, опаковъчна техника, консултантски услуги, списания, книги и каталози за специалисти. Интересът към панаира нараства всяка година, като през 2017 организаторите отчитат 15 000 посетители. Както през последните няколко години, и през 2018 Асоциацията на животновъдите на Румъния ще организира традиционната изложба на породи животни - едър рогат добитък, овце, свине, коне, птици, животни за разплод, домашни любимци.
www.ccia-arad.ro/agromalim/

18 - 21 септември, Нитра, Словакия.
LignumExpo Forest
LignumExpo Forest е Международен панаир за машини, инструменти, оборудване и материали за дървопреработвателната промишленост, който тази година се провежда за 21-ви път, както и 17-ото международно горско изложение. Организаторите предлагат 143 ха открита и закрита изложбена площ в 15 зали. Очакванията са през 2018 г. да бъдат подобрени показателите от миналата година - 2253 фирми изложители и 555 988 посетители.
www.agrokomplex.sk/en/vystavy/lignumexpo-les-2018/

25 - 27 септември, Екатеринбург, Русия.
Agro-Industrial Forum
В уралската столица ще се проведе за 19-и пореден път Agro-Industrial Forum, който събира хиляди посетители от различни краища на Русия и чужбина. Участниците показват своята продукция в 13 тематични направления, сред които Селскостопански машини; Оборудване за производство на храни и напитки; Опаковки; Подправки и хранителни добавки; Системи за вентилация и охлаждане; Складово и товаро-разтоварно оборудване; Средства и препарати за почистване; Промишлена санитария и други. В деловата програма на форума са предвидени конференции, презентации на компании, конкурси, дискусии и семинари по актуални въпроси на аграрния сектор.
http://agro.uv66.ru/

Аграрни изложения в Европа през август 2018 г.

16 - 19 август, Нитра, Словакия
Agrokomplex
Agrokomplex е Международна изложба за селско стопанство и храни, с дългогодишна история, която тази година се провежда за 45-и път и обединява няколко специализирани секции - за селскостопански животни, потребителски стоки, възобновяема енергия, туризъм, земеделски технологии, предоставя се платформа за сключване на партньорства. Организаторите предлагат 40 906 кв. м закрито изложбено пространство с 15 зали и 50 000 кв. м открита площ и са оптимисти, че ще подобрят миналогодишното си много добро постижение от 2253 изложители и 555 988 посетители.
www.agrokomplex.sk/en/vystavy/agrokomplex-2018/

17 - 20 август, Дебрецен, Унгария
Farmer-Expo
 Farmer-Expo е едно от най-старите и престижни ежегодни изложения в Унгария за селско стопанство и хранителна индустрия, което през тази година се провежда за 27-ми път. Успехът на изложението се дължи не само на дългогодишния опит на организаторите, но и на неговото местоположение: провежда се в един от най-развитите селскостопански райони на страната и в тясно сътрудничество с университета в Дебрецен. Статистика за 2016 г. показва: 16 086 кв. м изложбена площ; 304 изложители; 30 265 посетители. В рамките на Farmer-Expo се провежда и специализираното изложение Hortico за плодове, зеленчуци и градинарство.
www.farmerexpo.hu

18 - 26 август, 2018. Петербург, Русия
Agrorus
Agrorus e Международно аграрно изложение и търговски панаир, което предлага най-голямата изложбена площ в Русия за демонстрация на възможностите за малки форми на управление на аграрно-промишления сектор, обмяна на опит и обсъждане на перспективите за развитие на аграрната индустрия. Панаирът е традиционен формат, който в продължение на много години е съпътстващо мероприятие на Agrorus, на което се срещат продавачи и купувачи на разнообразни селскостопански продукти, естествен мед, месо, млечни продукти, сирена, хлебни и сладкарски изделия, ориенталски бонбони, ядки и сушени плодове, кафе, чай, лечебни билки, гъби, плодове и много други. В рамките на изложението се провежда и традиционният ежегоден международен аграрен конгрес със специализирани конференции и семинари.
www.agrorus.expoforum.ru

21 - 24 август, Трондхайм, Норвегия
Nor-Fishing
 Nor-Fishing е авторитетно национално и международно изложение за риболовната и преработващата индустрия, което се провежда ежегодно от 1960 г., а днес е важно средище за демонстрация и дискусии на най-новите иновации и технологии в сектора, свързани с риболова, преработката, транспорта и маркетинга.
Съвременното рибарство се превърна в мощна индустрия на знанието, която обхваща електроника и дизайна на плавателни съдове, обработка на улова на борда и производство на продукти с добавена стойност, много от които се показват на Nor-Fishing.
През последните години изложението привлича около 15 000 посетители от над 50 държави. Всички големи риболовни нации присъстват като изложители, посетители или като членове на официални делегации.
www.nor-fishing.no

25 - 30 август, Горна Радгона, Словения
Agra
 Agra е традиционен Международен панаир за земеделие и хранителна индустрия, който през 2018 г. се провежда за 56-и път. Специално внимание тази година се отделя на младите фермери, които ще представят своите постижения и как благодарение на въвеждане на цифровизация, иновации, ноу-хау и работа в мрежа произвеждат и продават собствените си вина, култури и продукти. Организаторите ще насочат вниманието на изложители и посетители към предизвикателствата, пред които са изправени младите земеделски производители, и перспективата за развитие на селското стопанство. Изложителите ще покажат световни марки на селскостопански и горски машини, новости в оборудването и средствата за производство на екологична храна, както и висококачествени хранителни продукти, ястия, вина и допълнителните дейности на аграрните стопанства. Предвидени са презентации на над 1800 изложители от повече от 30 страни по света, както и демонстрации на местни животни, едър рогат добитък, коне, прасета и дребни говеда, достиженията на пчеларството и рибарството в езерата. Очакват се над 120 000 посетители, сред които европейските министри на земеделието, бизнесмени, експерти, фермери, преработватели и взискателни потребители.
www.pomurski-sejem.si

Аграрни изложения през юни и юли 2018 г.

28-29 юни, Вейхай, Китай.
Interpoma China 2018
Международният конгрес и изложбата за отглеждане, съхранение и маркетинг на ябълки се връща в Китай и ще се проведе за втора поредна година със съдействието на италианския търговски панаир на Болцано (Fierra Bolzano). През двата дни на форума вниманието на изложители и посетители ще бъде върху възможностите за въвеждане на нови машини, оборудване и инструменти в Китай за отглеждане на ябълки. Основните дискусии, които ще се проведат на 28 юни, ще бъдат посветени на новите технологии и машини за намаляване на загубите при прибирането на плодове, ограничаване на химическите торове в ябълковите градини на Китай, предимства и недостатъци на пазара на ябълки в Китай, специално представяне на новите машини и оборудване на японската компания Fuji за култивация. На 29 юни фокусът ще бъде върху регулаторите, проблемите и решенията за отстраняване на вредители върху ябълковите дръвчета в Китай, корпоративни презентации. За гостите от чужбина са предвидени две екскурзии за запознаване с китайската ябълкова индустрия.
www.fierabolzano.it/interpomachina

10-12 юли, Йоркшир, Великобритания
Great Yorkshire Show
Great Yorkshire Show е едно от най-големите селскостопански събития в английския календар, което тази година ще отбележи своя 160-годишен юбилей. Всяка година повече от 130 000 посетители и собственици на над 8500 животни се събират в изложбения център в курортния град Харогейт в Северен Йоркшир. Тази година организаторите обещават грандиозно изложение с много изненади освен традиционните конкурси за видове животни – от говеда до овце, от прасета до гълъби. В секцията за селскостопански машини и оборудване своята най-нова продукция ще покажат британски и чуждестранни фирми. Ще има и много развлечения, пазари на открито, музика на живо, готварски демонстрации, модно шоу и много известни личности сред гостите.
www.greatyorkshireshow.co.uk

18-22 юли, Мюнхен, Германия
Interforst
Interforst се утвърди през годините като международно ключово изложение за горско стопанство, горска техника и иновации, модерен икономически фактор, който представя новаторското мислене, новите технологични постижения, както и взаимодействието между бизнеса, науката и правителствената политика - в национален и международен контекст, в горския сектор. Interforst се организира веднъж на 4 години от 1970 г. На последното изложение през 2014 г. своя продукция са показали 450 изложители върху 70 000 кв.м изложбена площ пред 50 000 посетители. Девизът на тазгодишната делова програма от семинари, конференции и фирмени презентации е „Лесовъдството в преход - адаптиране, за да остане конкурентоспособно!“, като акцентът ще бъде върху безопасността на работното място и използването на технически средства. Предвидени са и различни специализирани състезания, като кулминацията ще бъде регионалният шампионат за дървосекачи с над 100 участници от Европа.
www.interforst.de

27-31 юли, Либрамон, Белгия
Agricultural and Forest Fair of Libramon
Agricultural and Forest Fair of Libramont (Търговски панаир за земеделие и горско стопанство) всяка година предлага на около 800 изложители 300 000 кв.м изложбена площ, на която се показва продукция на повече от 5000 марки. Традиционно към панаира интерес проявяват над 220 000 посетители. Акцентът тази година е върху опазване на околната среда, като акцентите ще бъдат върху рециклирането на отпадъци, възстановяване почвата и възобновената енергия.
Панаирът през 2018 г. ще се проведе под мотото „Кой ще храни градовете ни утре“. И с основание, казват организаторите, тъй като градското земеделие произвежда повече от 1/7 от селскостопанските продукти, консумирани в света през 1990 г., повече от 1/4 през 2005 г. (по данни на ПРООН). До 2030 г. 60% от световното население ще живее в градовете и 75% през 2050 г. Всички организации, които имат за цел да се борят с глада в света (като ФАО например) или да подобрят екологичните данни за нашата планета, считат градското селско стопанство за феномен с огромно бъдеще.
www.foiredelibramont.be

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия