Фарс, или как се доставят тестове за чума

Около повторните проби, изпратени за изследване във френска лаборатория, и резултата от тях, който показва, че заразени животни в 10-километровата зона няма, се появи и една реплика, изпусната навярно по невнимание по време на пресконференция в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ): „… в момента са летните отпуски и по бюрата има двама-трима специалисти“. В същото време обаче новият заместник-министър на земеделието доц. д-р Янко Иванов, най-вероятно също без да иска, определи най-точно ситуацията: „Връхлита ни африканска чума по свинете и това ме притеснява повече, защото се разпространява по стотици начини.“
Или казано по друг начин: щом ресорният зам.-министър се притеснява, означава, че нещо в държавата по проблема с чумата по животните не е наред. Най-вероятно като повечето чиновници и държавата си е взела отпуска по време на чума, т.е. оставила е проблема на произвола на съдбата.
Болката на стотиците стопани от региона на Странджа и други места в страната заради избитите им животни все още поради неясни критерии стана повод и за политически престрелки между управляващи и опозиция.
В интерес на истината не бива с лека ръка да се обобщава, че ситуацията е лесна за решаване, но е редно да се каже, че държавните институции – Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и съответните дирекции и специалисти в аграрното ведомство, оставят хората в неведение. И най-важният въпрос, на който няма отговор, е: Защо животните са умъртвени без причина?
Тяхното евтаназиране започна, преди да има резултати от официални проби за наличие на заболяването PPR (чума по дребните преживни животни) според стандартите на Световна организация за здраве на животните. В тези стандарти пише, че ветеринарните власти в страните членки (България е член) обявяват, че има заболяване PPR „след потвърждение за наличие на инфекция с вируса на PPR или антиген, специфичен за вируса, независимо от проявата на клинични признаци и патологоанатомични находки“.
Има или няма чума
Дори и след отрицателните проби от френската лаборатория от 10-километровата зона, където бяха умъртвени животни през юли, остана да виси без отговор въпросът: Има или няма чума? На пресконференция в МЗХГ, свикана по повод появила се на 20 август информация, в която се посочва за източник БАБХ, че няма чума по дребните преживни животни и повторните проби са отрицателни, министърът на земеделието Румен Порожанов каза: „Това, че са отрицателни, показва, че на този етап нямаме разпространение на болестта. Те са различни от пробите, свързани с 5-те огнища, в които  беше установено заболяването, и положителните проби бяха потвърдени от френската лаборатория.“ За министъра по-важно било какво ще покажат пробите от 20-километровата карантинна зона около огнищата на чума в Странджа, обявена през юни. Взетите около 8000 проби от 36 населени места в Ямболска област в края на юли са дадени на сертифицирани лаборатории в пет страни от ЕС, едната от които отново е във Франция.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия