Удар под кръста за производителите на мед в ЕС

За да се консумира качествен мед, производители съветват да се купува директно от пчеларите. Ако това не е възможно, има много лесен начин да се разбере дали медът е качествен – щом сложите лъжичка мед във вода и той се разтвори за по-малко от 10 секунди, значи продуктът е некачествен и най-вероятно е с голямо количество чужди примеси.
Такъв мед се среща все по-често не само на българския пазар, но и в Европа, тъй като Европейската комисия разреши безмитен внос на китайски и украински мед, а това доведе до нарастване на предлагането на мед. В същото време обаче спадна качеството и се осъществи дъмпинг върху цените. На практика този бум на мед е удар под кръста за производителите на мед в ЕС.
Това решение на Брюксел българските пчелари определят като неправилно и създаващо им много големи проблеми. Те смятат, че внесеният в България легално, а в много случаи и контрабандно, мед от Русия през Украйна, както и от Китай, се смесва с нашия мед, за да има по-голямо количество за продан. Според Федерацията на българските пчелари около 30% от пчелния мед, който се продава в Европа, не отговаря на основните изисквания.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия