Директна сеитба без обработка

Martin-Till® оборудване превръща и най-добрите сеялки в още по-производителни

Когато правим обработки като оран, продълбочаване, дисковане и култивиране, ние нарушаваме структурата на почвата, от което следват редица проблеми като водната ерозия, при която водата от дъждовете извлича почвата заедно с хранителните вещества и торовете, които са в нея. Друг вид ерозия е ветровата, при която силните ветрове измитат хумусния слой, а точно той е най-плодородната част на почвата. Друг минус на обработката на почвата е нейното уплътнение и така наречената плужна пета, която не позволява проникването на корените на растенията в долните почвени хоризонти, откъдето си набавят нужното количество вода и хранителни вещества.
Когато обработваме почвата, ние изкарваме на повърхността полезните микроорганизми и най-вече земните червеи. Също така изкарваме и най-важния елемент в земеделието - почвената влага.
Когато не обработваме почвата, ние не нарушаваме почвената структура, почвата остава пореста, ронлива и зърнеста. В такава почва прониква максимално количество вода, която се използва от растенията през целия им вегетационен период. При този метод на работа няма опасност от възникване на почвена ерозия, като същевременно се запазват всички полезни за растенията микроорганизми и земните червеи. Червеите създават почвени канали до 2-3 м дълбочина, хранейки се с растителни остатъци и превръщайки ги в хранителни вещества за растенията. Също така при технология за Нулева обработка трябва да оставяме жътвените растителни остатъци добре разпилени върху почвената повърхност за да предпазват почвата от прекаленото слънцегреене, запазвайки влагата, за която казахме, че е най-важният фактор в земеделието. След жътва на пшеница се засяват покривни култури, които поддържат постоянно живи корени в почвата и предпазват от слънцегреенето. Така нашите полезни микроорганизми и земни червеи ще останат в почвата и ще си вършат работата. Напролет тези покривни култури се пръскат с тотален хербицид 3-4 седмици преди сеитба на слънчоглед и царевица.
И ето тук идва ред за най-тънкия момент - с какво и как ще ги засеем?
Martin-till предлага най-доброто решение:

Оборудването Martin-till почиства почвата само в реда, където сеялката ще засее семената, и така междуредието си остава с растителни остатъци, които ще пазят почвата и влагата в нея. При тази технология почвата ни вече е рохкава, чистачът я почиства в реда и V-образните дискове на сеялката засяват семената, докато назъбените колела отзад затварят семенния канал. Без това оборудване няма как да се извърши най-правилната сеитба.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия