България може да постави по-сигурни прегради срещу нелегалните и фалшивите пестициди

Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ

Госпожо Йорданова, след като препаратите за растителна защита носят със себе си рискове за здравето на хората и природата, хайде да опитаме да си представим, че от утре ще спрем. Какво ще стане?
- Отговора ще го дам не аз, а Организацията на ООН за прехрана и земеделие FAO. По нейни изчисления всяка година 40% от световните добиви на храни се губят заради вредители. Може ли производството на храни да се увеличава без продукти за растителна защита? И каква ще бъде цената за това? На фона на растящата нужда от храни в световен мащаб и намаляването на обработваемите площи борбата с вредителите и болестите е ключово мероприятие за развитието на модерно земеделие. Растителнозащитната индустрия чрез научната и развойната дейност, която осъществява, осигурява за земеделието иновативни растителнозащитни продукти и технологии. Правилната им употреба е решението против възможните негативни ефекти от работата с тях.
Ето защо усилията на АРИБ са насочени към осигуряване на предвидима и работеща регулаторна среда относно регистрирането на продуктите за растителна защита и повишаване на информираността за правилната и безопасна употреба на пестициди в земеделието. Изпълнявайки тези цели, членовете на АРИБ допринасят за производството на достъпни здравословни храни, развитие на конкурентно земеделие и високо качество на живот.
Колко време ще ни трябва, за да постигнем този ефект?
- Това е дълъг процес и резултатите не се постигат с един замах. Инициативата на АРИБ за безопасна употреба на пестициди работи вече четвърта година. Целите на проекта са свързани със защита здравето на работещите с продукти за растителна защита и спазване на екологичните и здравните изисквания и правила. Важно за ефективното осъществяване на инициативата са обучителните и информационните материали, които публикуваме, както и редовното обучение на земеделски производители и студенти. Освен теоретичните познания, които даваме на земеделските стопани и студентите, ние организираме и демонстрации за безопасно прилагане на пестициди на полето. През 2017 г. АРИБ продължи да разпространява сред земеделските стопани в страната 12 практически послания за добри практики през всички фази на употреба на ПРЗ. Заедно с основните ни партньори – БАБХ и НССЗ, вярваме, че повишаването на осведомеността ще повлияе положително върху поведението на земеделските производители по отношение на правилното използване на продуктите за растителна защита.

Ще продължим да бъдем стабилен и надежден партньор

Филип Цветков, директор на Тайтън Машинъри България

Филип Цветков, инженер на 41 години, семеен, ръководи компанията Тайтън Машинъри България, която е сред големите търговци на селскостопанска и строителна техника у нас. Фирмата е вносител на световноизвестни марки като Case IH, Case CE, Kverneland, Vederstad, Tecnoma, MacDon, Annaburger, Salford и други.
Каква беше за дружеството 2017 г.?
- Добра. Пазарът не беше особено динамичен, но ние успяхме да постигнем целите, които си бяхме поставили, върнахме си и малко пазарен дял.
На какво да разчитат вашите клиенти и какви са вашите очаквания от 2018 г.?
- Не очакваме особена разлика в пазара. Европейските програми, които обикновено влияят на продажбите, ще имат известен принос, но очакваме той да е плавен и, общо взето, предвидим.
„Тайтън Машинъри” стои стабилно на пазара, как се постига това при регистрирания спад на продажбите преди година?
- Ние отстояваме своето място на пазара независимо от актуалните му колебания. Успехите ни са плод на систематичната ни работа и стремежа ни постоянно да поддържаме качеството във всичко, което правим.
Конкуренцията във вашата сфера е силна, но вие успявате, на какво се дължи това?
- От една страна, Тайтън Машинъри България е част от най-големия в света дилър на CNH, винаги можем да разчитаме на подкрепата на компанията майка. От друга страна, тук основната предпоставка за успех е екипът ни, който просто ежедневно систематично си върши добре работата.
Какво предлагате вие на вашите клиенти – машини, технологии, система за финансиране?
- Предлагаме пълна гама от високотехнологични машини за съвременно земеделие, произведени от водещи марки в бранша – от самоходната техника до прикачния инвентар, където имаме и алтернативи: машини за конвенционално земеделие, също и такива, използвани за минимални обработки. Имаме собствена RTK мрежа, покриваща цялата страна, което ни дава възможност да предлагаме на клиентите си навигационен сигнал с максимална точност. С помощта на CASE IH и подкрепата на местните ни партньори – финансиращи институции, осигуряваме на клиентите си финансиране при много конкурентни условия, с възможности за съобразяване с техните нужди и предпочитания.
Портфолиото на Тайтън Машинъри е богато, имате ли нови идеи, иновации, с които да зарадвате вашите клиенти?
Марките, които представляваме, са едни от най-добрите на пазара. Всеки от тези производители е в постоянна връзка с нас и получава обратна връзка от пазара относно нуждите и препоръките, които имат клиентите и съответно бързо реагира на тях. Иновациите в продуктите не са изключение или сензация, те са част от постоянен процес, чиято цел е постоянно да ги развива и прави все по-добри и удобни за потребителите. В този смисъл и ние винаги имаме по нещо ново, което да споделяме с клиентите си.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Хлябът е силно химизиран още от полето

Хлябът е силно химизиран още от полето

Земята ни вече е уморена от химическите торове и хербициди, а хлябът е силно...

Хранителна индустрия

Стартира фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд”

Стартира фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд”

Традиционен фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд” се провежда в Мелник. Целта на фестивала...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия