Да се фокусираме върху конкурентността, производителността и природния капитал

Алън Матюс, професор по европейска аграрна политика в департамента по икономика на Trinity College, Дъблин

Ексклузивен разговор на Николай Вълканов, управител на фондация ИнтелиАгро, с Алън Матюс

Алън, кои са основните предизвикателства пред европейските земеделци днес?
Една от основните грижи на фермерите е колко средства ще бъдат налични в европейския бюджет след 2020 г. да финансират бъдещето на ОСП. Ние знаем, че ОСП е най-голямото перо в бюджета на общността – все още почти 40%, така че аграрната политика очевидно е уязвима за съкращения. Особено ако европейските държави не искат да увеличат вноските си, така че да бъдат посрещнати новите предизвикателства пред ЕС.
Разбира се, едното нещо е размерът на средствата, а другото е начинът, по който ги разходваме. И тези две неща са свързани. Ако просто искаме да продължим да ползваме парите, както досега, ние нямаме много убедителни аргументи. Очевидно този начин не е ефективен - не ни помага наистина, нито на земеделието, да посреща новите предизвикателства. Проблемите са добре познати. Ние трябва да се фокусираме върху конкурентност, върху производителност (продуктивността на европейското селско стопанство се забавя през последните десетилетия, за което има много причини), включително върху загубата на природен капитал – ние губим продуктивността на почвите, губим биоразнообразие, губим полинатури, така че всичко това дава ефект върху потенциалната продуктивност. Трябва да адресираме тези проблеми, както и проблемите с околната среда. Има смисъл да опитаме да направим земеделието интензивно в някои направления, така че бихме спестили земя. Рискът е с околната среда и има нужда да го адресираме. Дали ползването на прекалено много торове, замърсявайки водите, дали предпазване на почвеното плодородие и биоразнообразието. Продуктивността и природните ресурси са два проблема. Има и други, които трябва да адресираме по-целенасочено – например смяната на поколенията в сектора - делът земя на младите фермери спада. Лично бих казал, че едно от най-големите предизвикателства е какво може да се направи на национално ниво. Не съм сигурен, че на европейско ниво има смисъл да се решават проблеми, които могат да се въздействат на национално чрез поземлено законодателство, данъчни облекчения, наследяване и пр., не мисля, че трябва да се ползват европейски пари за това.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия