Ключовата дума - робот

Рен- София
Фермерът наблюдава обора на таблета си, излегнал се на канапето в хола. Кравите са оставени сами да се отглеждат с помощта на робот. „През уикендите съм свободен, за половин час ги нахранвам и това е всичко, обяснява  Jean-Pierre Dufeu, който заедно с жена си Anne-Marie отглежда 57 крави във Val d'Izé в Бретан. Преди работата от 365 дни в годината  съсипваше жена ми, боляха я ръцете и раменете. За да продължимq през 2012 г. решихме да инвестираме в нов проект. Построихме нов обор, купихме и два робота. Всичко ни излезе 380 000 евро, сума немислима и огромна за един млекопроизводител, който печели не повече от 25 000 евро за година… Но след като роботът влязъл в обора, резултатът бил зашеметяващ - модерни светли помещения, матраци от рециклирани гуми за животните, валяци за масаж и камера, която следи процеса на доенето от дистанция. Един робот се грижи за доенето на кравите, които сами се настаняват в доилната  инсталация, когато усетят, че е дошъл моментът. На инсталацията ги поема автомат, който  измива вимето и поставя доилните чашки. Животното е доволно от грижите на робота, защото процесът на доене включва подаване на апетитни порции фураж, който те сами си доставят, побутвайки с глава сензор. Роботът отчита теглото и качеството на млякото и процеса на преживяне. Вторият робот минава на всеки 2 часа в коридора с обемистите фуражи и ги прибутва към главите на кравите. Роботите са производство на холандската фирма Lely, която е помогнала на фермата да снижи двойно ветеринарните разходи и да повиши продуктивността на животните. Не е фантазия, а реалност, в която се убедихме групата журналисти, поканени от организаторите на SPACE.

Бум на посетители на Space 2017

Рен- София
През последните тридесет години SPACE е изразител на чувствата на професията и тазгодишното издание отразява желанието на животновъдите да забравят кризата, като в същото време имат огромни очаквания от политиците.
Изложението беше посетено от новия министър на земеделието на Франция Стефан Травер (на снимката), който се срещна с представители на Камарата на земеделците. На SPACE Стефан Травер изложи президентската програма относно данъчни кредити за научни изследвания, професионалното обучение, необходимостта да се инвестира в развитието на отвъдморските територии, вместо да се отпускат директни помощи. Според Марсел Денюл, президент на SPACE (на снимката), у животновъдите се е натрупала огромна физическа и психичес­ка умора. Той припомни, че млекопроизводителите са нетърпеливи, а птицевъдите очакват най-лошото, и призова политиците към действия, за да осигурят справедливи доходи за всички животновъди.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия