Пътят ми към земеделието беше предопределен

Евелина Георгиева

Лесно ли е вместо с финанси да се захванеш със земеделие? Уместно ли да завършиш мениджмънт, а магистратурата ти да е растениевъдство? А редно ли е пред Лондон да предпочетеш родната Бяла? Възможно е някои хора да кажат, че това е пълен абсурд, но това накратко е пътят на Евелина Георгиева от ученическия чин до работното място. Тя е на 26 години и се занимава със зърнопроизводство, част е от екипа на „Евагро” и не може да се каже, че пътят й към земеделието започва с висшето образование. Защо е избрала този нелесен бранш, има ли той бъдеще и какво ще стане, ако бъдат намалени субсидиите са само част от въпросите, на които отговори Ева.

Защо земеделие, с какво ви привлече този толкова труден и далеч неженски сектор? Откъде започна вашият път към него?
Завърших в Лондон мениджмънт и финанси. Завърнах се в България основно заради семейния бизнес, който още дядо ми е започнал, а по-късно баща ми е разширил и модернизирал. Имах възможност за много добра реализация в Англия, но не исках да съм далеч от родината и от семейството ми. Впоследствие записах и магистратура „Растениевъдна продукция” в Аграрния университет в Пловдив. Земеделието ме привлече като един от най-перспективните сектори в страната и както вече казах, с това, че съм израснала в семейство, управляващо такъв бизнес - дори майка ми е агроном. Земеделските теми винаги са били част от ежедневието ми още от дете и с времето осъзнах, че аз също искам да съм част от този бизнес. Или накратко - пътят ми беше предопределен.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия