Стабилно земеделие се постига с постоянно осъвременяване на технологиите

Снежана Богданова, управител на фирма „Бордис“, с. Скутаре, Пловдивско:

  „Създадохме нашата семейната фирма заедно със съпруга ми през 1990 г. „Бордис“ е една от първите агрофирми в България. Имахме куража да го направим, защото със селско стопанство се занимаваме още от времето на социализма. Решихме, че няма значение дали е социализъм, дали е демокрация – ние трябва да правим това, което можем да правим най-добре.“ Така Снежана Богданова се представи в предварителния ни разговор. Започнали най-напред да отглеждат нахут. След това – фъстъци. Лека-полека наследили кооперацията в село Скутаре. Започнали със 100 декара земя и сега обработват около 5000 декара. Освен Снежана и съпруга ù в „Бордис“ ООД работят още 10 души.
Кои са другите важни активи на компанията освен земята?
Закупихме и ремонтирахме част от сградите на бившето ТКЗС в Скутаре. В тях създадохме столова за работниците и места за почивка, защото трудът им никак не е лек. Изградихме собствен соларен парк и сега той ни носи приходи от продажба на електричество. Средствата за соларния парк дойдоха от нашето земеделие, сега парите от тока вкарваме обратно в земеделието.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия