Валери Борисов: Земята се отплаща на стопанина, който се грижи за нея

Златията е житницата не само на Северозапада. И тук повечето хора се занимават със земеделие. Защо не, нивите са плодородни и се отплащат за труда пребогато. Затова пред Валери Борисов от монтанското село Сталийска махала изобщо не стои въпросът какъв бизнес да развива.
- Гледам 9000 декара в околностите на Орсоя и на Сталийска махала. Нивите са собствени и арендовани. Определено зърнопроизводството е моето поприще. Хич не си представям, че може да се занимавам с нещо друго. В земеделието започнах работа като млад, хареса ми, увлече ме и след промените разбрах, че друго не ми е нужно. Започнахме заедно със съпругата ми Соня, сега вече с нас е синът ни Веселин. Разбира се, във фирмата има още четирима механизатори и четирима души обслужващ персонал. Заедно се справяме добре и вървим уверено напред. Сеем жито, царевица и слънчоглед.
Годината, от която много хора се оплакват, за Валери е много добра. Прибрал е в хамбарите достатъчно жито въпреки природните катаклизми. И от слънчогледа е изключително доволен. Добивите му са над средните за областта – отчетените са 280 килограма. Засега Борисов не бърза с продажбата на зърното. Има база и складове, където да прибере продукцията, и чака по-добри цени, може да издържи така и до ранна пролет. Зърнените култури са трайни, което позволява за по-продължителни периоди добре да бъдат съхранявани при подходящи условия. Следи пазара, има опит и знае кога да пласира – практиката го е научила. Примерно сега тон слънчоглед в Монтанско върви по 540 - 550 лева, ще дойде време и ще се търгува доста по-скъпо, убеден е той.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия