Нужно е сърце, за да си земеделец

Тошко Методиев работи около 10 хиляди декара земя в околностите на Василовци и съседните села. Сее слънчоглед, царевица, пшеница, ечемик. Една трета от площите са заети с есенници, останалите са за пролетниците. С грижите за масивите е заето цялото семейство. Те са приоритет за дъщерята Мария, двамата синове - Методи и по-малкият Евгени, съпругата Иванка. За нея Тошко казва, че е най-ценният кадър. Справя се успешно с това да е жена, майка, баба, деловодител, счетоводител и още многото длъжности, които съвместява. На базата през лятото може да се видят и осемте внучета, които са твърде малки, за да поемат бизнеса. Методиев осигурява препитание на още 25 души – механизатори, шофьори, счетоводители, пазачи.
- Аз съм сред първите, хванали се със зърнопроизводство тук след 1989 г. С 999 декара, част от които върнатата земя на дядовците ми и останалата наета, почнах в далечната вече 1990 г. Тръгнах с една кобила, каруца, тесачка и двуредова сеялка. От тогава досега постигнах много. Децата ми са тук, с мен, спят по блоковете. Знаят цената на труда. Сега имам към 5000 дка собствени ниви, арендовани и наети в общините Брусарци, Медковец и Лом, видинските села Арчар, Динково, Тополовец. Със сигурност ще купувам още масиви, защото съм убеден, че това е много важно. Колкото повече са собствените земи, толкова повече рента може да си позволиш. Смятам, че максималният размер на рентата ще е 80 лева за нашия регион. Добруджанският модел, където надхвърля 100 лева, няма да се повтори при нас.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени. Основните промени са в...

Хранителна индустрия

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Заместник-министърът на земеделието  и храните Вергиния Кръстева и екипът й проведоха среща с представители...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия