Приветствие на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод връчването на наградите „Еврофемер, Евробизнесдама и Млад еврофермер на годината 2017

Уважаеми дами и господа,
Земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната икономика. Българското селско стопанство поддържа стабилни макропоказатели – наблюдава се ръст на произведената от него брутна добавена стойност, на предприемаческия доход и на инвестициите, насочени към модернизация на стопанствата; постигане на стандарти за безопасност на храни и фуражи; опазване на околната среда; хуманно отношение към животните; въвеждане на нови технологии и иновации.
От 1 януари 2018 г., десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз, България за първи път поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. За страната ни това е чест, но и голяма отговорност. В контекста, когато Европа и светът са изправени пред сериозни геополитически, икономически и социални предизвикателства. Днес повече от всякога единството и солидарността са необходими, за да се гарантират напредък и устойчиво развитие в бъдеще.
Бъдещето на ОСП е основният приоритет на българското председателство в областта на земеделието. Като ротационен председател на Съвета възнамеряваме да организираме провеждането на фокусирани дебати в Съвета по съобщението на комисията относно бъдещето на ОСП. Целта на дискусиите е да се проведе обмен на мнения между министрите, за да се подпомогне комисията при изготвянето на законодателните предложения. Бъдещето на ОСП ще бъде обсъдено и на неформалната среща на министрите на земеделието в София през месец юни 2018 г. Ще бъде обърнато внимание също на ветеринарната и фитосанитарната област и на рибарството и горското стопанство.
Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи за създаване на условия за засилване на пазарната ориентация, за повишаване на производителността и конкурентоспособността на земеделското производство, а оттам и за нарастване на физическия обем на продукцията и добавената стойност от отрасъла.
Ето защо аз вярвам, че България като страна с традиции в земеделието има голям потенциал за развитие в тази насока и днешното събитие, което отличава носителите на наградите „Еврофермер за 2017 г.”, „Евробизнесдама” и „Млад еврофермер“ е доказателство за това.
За мен е чест да приветствам носителя на приза „Еврофермер за 2017 г.“ Атанас Василев, който се занимава с отглеждането на лозя и достига високи добиви от грозде. Той успява да развие своята дейност в унисон с изискванията на Европейския съюз и се интересува от новостите в бранша, като прилага съвременните технологии, което е гаранция за успех.
С удоволствие поздравявам и г-жа Галина Пейчева-Митева, победител в този конкурс в категорията „Евробизнесдама”. Тя е амбициозна, инициативна и предприемчива, с труд и упоритост е постигнала своя успех. Госпожа Митева е земеделски производител и обработва 17 000 декара земя. Носител на наградата „Млад еврофермер“ е Димитър Чолаков.
Още веднъж приветствам отличените с високите и престижни награди и се надявам, че те ще продължат да работят усърдно, а инициативността и предприемаческият дух в силно конкурентна и динамична среда ще им открива нови възможности за реализация. ЧЕСТИТО!

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия