Атанас Василев: Лозарството в България има голямо бъдеще

Атанас Василев е управител на „Агрария Сървиз” ЕООД. Фирмата е създадена през 2008 г.  Предлага услуги и консултации в областта на селското стопанство – лозя, орехови и овощни градини.
Господин Василев, спечелихте оспорваната надпревара в категорията „Еврофермер на годината“. Как оценявате тази награда?
- За мен безспорно това е голяма награда и благодаря на сп. Агробизнесът“. Благодаря и на моя екип. Защото аз съм убеден, че без добър екип няма постижения, а успехът няма как да бъде постигнат.
Как стигнахте до лозарството?
- Занимавах се с друга дейност, но не бях толкова щастлив с това, което правех. Случайно попаднах в земеделието – последвах едно предложение и не съжалявам. Сега управлявам фирма за услуги в селското стопанство, главно в създаването на трайни насаждения. Обслужваме лозята на „Винпром“ - Свищов, занимаваме се малко и с полско земеделие.
Намирате по нещо интересно за всеки ден?
- Земеделието е завод на открито. То може и да е проста работа, но трябва да ти идва отвътре. Хубаво е човек да е свързан със земята, защото тя дава енергия. Но това не е за всеки. В земеделието няма зима и лято, работно време и почивни дни. Когато се налага, ти си на полето. И ако се върнем към лозарството - засадените у нас лозя са малко по площ в сравнение с масивите в световен мащаб. Заради това перспективите за развитие на сектора са свързани основно с подобряване на състоянието и сортовата структура на лозята. Наблюдаваната в световен мащаб тенденция към повишаване консумацията на червени вина е в полза на страната ни. Което означава, че е добре да бъде увеличен делът на качествените вина чрез модернизиране на технологиите. И тук е мястото на проектите. Но дори без пари от оперативните програми техниката трябва да бъде доставена, защото е преимущество и предимство.
Какво ви мотивира да продължите със земеделие?
- Лозарството в България има голямо бъдеще – може бумът да е след три-четири или десетина години, но ще е факт. Още повече че страната ни е единствената в света, където се чества Ден на лозаря – 14 февруари. Празникът идва още от римско време и е един от най-жизнерадостните и най-обичаните. Запазен е от векове в българските традиции, впрочем като лозарството. Затова то ще пребъде, напук на трудностите, доказали сме го през годините. Ако все още ви терзаят съмнения, да знаете, че още предците ни са казали - виното не е песен, но кара сърцето да пее. Също и екипът, хората ме мотивират да продължавам. Когато ги виждаш, че се раздават, ти си заедно с тях и се раздаваш, получава се синергия. И смело мога да заявя - оттук нататък продължаваме, и то само напред.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия