Инвестициите в най-добрата техника са най-рентабилни

Петър Костов, мениджър „Земеделие“ в Евроагро импекс

Как накратко ще опишете същността на вашата работа?
Моята работа се измерва с грижата за 100 000 декара земи в района на Велико Търново. Евроагро импекс бе създадена през 2006 г. и аз работя тук от самото начало. Започнахме с много по-малко земи, които обработвахме. Бяха не повече от 15 000 декара площи пак в района на Велико Търново.
Откъде се запалихте по земеделие? В семейството си имате ли фермери?
Започнах да се занимавам с агромениджмънт, защото видях потенциала на земеделието. Видях бързите темпове, с които се развива. Селското стопанство е отрасъл, който произвежда храната на народа. Да, работата е тежка, но някой трябва да я върши. България не може без земеделие и без земеделци. От моето семейство аз съм първият, който започна да се занимава със селско стопанство. Започнах, навлязох навътре в работата и сега ми носи удовлетворение. Никога не съм се притеснявал, че ще ми бъде трудно.
Разкажете ми за един обикновен работен ден на Петър Костов
Характерът на работата ми е такъв, че се срещам и управлявам хора. Общо в Евроагро импекс работят 60 души.  Те са с различни специалности – механизатори, шофьо­ри, трактористи. Земите ни са доста и трябва да отивам на място, за да видя как върви работата. Тези 100 000 декара са в радиус 40 километра от Велико Търново и пътуването е част от работния ми ден. Всеки ден има много товари, имаме доста машини... Разбира се, част от работата ми е с администрацията и тази част, нека го кажа така, не е от най-приятните. Досега не ми се е случило някоя администрация да опита да ми помогне. Виж, да се опита да ни затрудни – случва се.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия