Земеделието е двигател на икономиката

Използваме високи технологии, постигаме по-добра ефективност, категоричен е управителят на „Агротрейд комерс” ООД Марин Маринов

Инж. Марин Маринов е от Плевен, на 41 г. Завършил е транспортна техника, но от много време се занимава със зърнопроизводство. Семеен е и в агробизнеса много му помага съпругата. Трите му деца също проявяват интерес, особено големият син, който вече е на ти с много от задачите, свързани със земята, техниката, зърното.
 Защо и кога решихте да се занимавате със земеделие? С какво ви привлече този толкова труден сектор, който дори е най-уязвимият от промените на климата?
- Винаги съм бил свързан със земята. От 15-годишен се интересувам много сериозно от нивите и машините, с които се обработват. Гледах, попивах, учех се, крадях занаят. А през 2001 г. основахме фирмата „Агротрейд комерс” ООД с Илиян Андронов, който за съжаление не е вече сред нас. През изминалите години научих много уроци и разбрах, че когато се грижиш добре за земята, тя ти се отблагодарява независимо от капризите на времето. Според анализи на учените през следващата половина на века топлинните ресурси значително ще нараснат и ще разширят възможностите за отглеждане на по-топлолюбиви култури у нас. Климатолозите предвиждат намаляване броя на мразовитите дни с около десетина до 2030 г. и петнайсетина през 2050 г. Повишаването на температурите ще позволи също отглеждането на ранните земеделски култури на открито или в оранжерии, а разходите за енергия в тях ще намалеят. Но така или иначе земеделие винаги е имало и „носи на раменете си” цялата икономика, то е нейният двигател. Произвежда суровини за много сектори, осигурява храната на цялата планета. Безспорно изборът ми да се занимавам със земеделие е правилният и точният .

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия