Земеделието е двигател на икономиката

Използваме високи технологии, постигаме по-добра ефективност, категоричен е управителят на „Агротрейд комерс” ООД Марин Маринов

Инж. Марин Маринов е от Плевен, на 41 г. Завършил е транспортна техника, но от много време се занимава със зърнопроизводство. Семеен е и в агробизнеса много му помага съпругата. Трите му деца също проявяват интерес, особено големият син, който вече е на ти с много от задачите, свързани със земята, техниката, зърното.
 Защо и кога решихте да се занимавате със земеделие? С какво ви привлече този толкова труден сектор, който дори е най-уязвимият от промените на климата?
- Винаги съм бил свързан със земята. От 15-годишен се интересувам много сериозно от нивите и машините, с които се обработват. Гледах, попивах, учех се, крадях занаят. А през 2001 г. основахме фирмата „Агротрейд комерс” ООД с Илиян Андронов, който за съжаление не е вече сред нас. През изминалите години научих много уроци и разбрах, че когато се грижиш добре за земята, тя ти се отблагодарява независимо от капризите на времето. Според анализи на учените през следващата половина на века топлинните ресурси значително ще нараснат и ще разширят възможностите за отглеждане на по-топлолюбиви култури у нас. Климатолозите предвиждат намаляване броя на мразовитите дни с около десетина до 2030 г. и петнайсетина през 2050 г. Повишаването на температурите ще позволи също отглеждането на ранните земеделски култури на открито или в оранжерии, а разходите за енергия в тях ще намалеят. Но така или иначе земеделие винаги е имало и „носи на раменете си” цялата икономика, то е нейният двигател. Произвежда суровини за много сектори, осигурява храната на цялата планета. Безспорно изборът ми да се занимавам със земеделие е правилният и точният .

Агрополитиката

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Българското председателство даде възможност на държавите-членки на ЕС да се...

Пазари, борси, цени

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо още от сега е скочила. Ако миналата година фермерите са...

Хранителна индустрия

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

По основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия