Кооперацията гарантира живота в селото

Бисер Борисов

Какво може да мотивира млад инженер да се върне (да остане) в родния край и да заработи в селската земеделска кооперация? Отговорът е изключително лесен и се набива в очи – любовта към земята. Дава го председателят на обслужващата производствено потребителна кооперация „Победа-93“ от свищовското село Хаджидимитрово Бисер Борисов.
Тази година ОППК „Победа-93“ ще чества четвъртвековен юбилей. Тя е основана през 1993 г. и обработва 16 500 декара ниви в землището на Хаджидимитрово. Към момента 440 са член-кооператорите. Кооперацията развива основно зърнопроизводство. Има добра складова база, голям стопански двор, отлична ремонтна работилница, баня и дори фурна. А хлябът от пекарната е изключително качествен и се пласира дори в Свищов. Преди години имало отлив на член-кооператори, но сега ситуацията е различна. Хората се връщат, идват и нови. Общо 54 души наброява колективът на ОППК „Победа-93“. В това число влизат работници, полевъди, механизатори, служители, разказва председателят. Бисер се влял в редиците им през 1996 г., след като завършил Техникума по механизация на селското стопанство в Павликени, а после и Русенския технически университет. През годините бил началник на ремонтната работилница. Всяко лято сядал на комбайна по време на кампанията. Не му били чужди и тракторите. После, за да е полезен максимално на съселяните си, завършил и агрономство. А преди година оглавил кооперацията.
Аз съм израснал в Хаджидимитрово. Познавам всичко тук и всички ме познават. Отговорно мога да заявя, че съм закърмен със земеделието. Откакто съм проходил, съм все с машините - благодарение на моя баща, който за огромно съжаление не е вече между нас. Гледах как орат, култивират, сеят и най­-вече жънат. Виждах и как се чупят, а механизаторите се вихрят около тях – тук отвъртят част, там завъртят друга. И това ми се струваше най-интересното нещо на този свят. Затова пред мен никога не е стоял въпросът какъв да стана, когато порасна. Аз знаех - ще съм на полето с машините, спомня си детството и юношеството Борисов.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия