Земеделците са най-големите еколози

Боян Бурчин, управител на фирма „Земя Агро”

Боян Бурчин е управител на „Земя Агро“ ООД - Вълчедръм. Фирмата е създадена през 1992 г. Завъртели я заедно със съпругата Боряна, започнали първо с търговията. Малко по-късно се захванали със зърнопроизводство, но не съвсем професионално, пояснява той.
В стопанството са въведени редица съвременни технологии, които спомагат за прецизната работа, за по-добрата организация на процеса, за оптимизиране на разходите и последващия контрол. Бурчини обработват около 13 хиляди декара земя край градчето, основно в района на фирмената база. Сеят пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица. Дават хляб на около трийсет души. Боян е офицер от резерва. Петнайсет години служил в армията в едни от най-тежките гарнизони. Преди това завършил военната академия „Георги Сава Раковски”.
- От тези години ползвам много – от работата с техниката до работата с хората. А за кадрите, с които сега разполагаме и се очертава да имаме в бъдеще, е нужно да си специалист във всички области. Това е изключително болна тема, която тепърва ще се влошава още. Дори високите заплати няма да решат проблемите от такова естество. Техниката, която навлиза, е изключително интелигентна. С машините, които излизат на пазара, трябва да работят инженери, твърдя това от поне две години. Възнагражденията ще стигнат тези в ИТ сектора. А сега за тях се натискат момчета, които нямат дори основно образование. Имат куража и първо питат колко ще получават и след това дали ще работят. В много случаи се принуждаваме да се изявяваме и като частни училища. Но прилагаме този прийом при природно интелигентни млади хора, които са лоялни, честни и им се работи, а животът леко ги е изиграл. Не им дал възможността да идат в нужното професионално училище. Старите кадри разбират от земеделие, но не са на ти със съвременната техника.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия