Вече защитихме името на нашата кооперация

Петър Узунов – председател на Земеделска производствена кооперация „Възход“, с. Партизанин, Старозагорско:

Какъв е днес пазарният капацитет на земеделска кооперация като вашата?
Ние обработваме около 5600 декара земя и сеем главно пшеница, слънчоглед и малко ечемик. Имаме общо около 800 член-кооператори. Характерно е, че всички притежаваме малки парчета земя средно по 20 - 40 декара и затова сме се обединили, за да повишим възможностите си за по-ефективна работа върху уедрени парцели. Нашата кооперация има собствени активи. Най-голямата ни машина е комбайн Джон Дир. Имаме и руска селскостопанска техника, закупена през 2004 г. През 2016 инвестирахме в покупката на още 2 машини – пръскачка Харди и телескопичен челен товарач Маниту.
През тази година искаме да купим и нов трактор.
Какви са икономическите взаимоотношения между кооперацията и нейните членове?
Всяка услуга, извършвана от кооперацията, се заплаща. Сега, ако дойдете вие и не сте наш член, тогава цената на услугата вероятно ще е по-висока, отколкото ще платят нашите членове. Най-често хората искат сравнително дребни услуги – превоз на нещо, работа с челен товарач, балиране. Де факто обаче няма член-кооператори, които сами да си обработват земята. Дори и за най-големия ни член-кооператор, който има 200 декара в кооперацията, не е изгодно сам да сее и жъне пшеница, слънчоглед или ечемик. През тази година сме засели 160 декара с ечемик, 2740 декара с пшеница, 244 декара с твърда пшеница, 230 декара с люцерна и 2400 декара със слънчоглед. През 2016 г. изкоренихме 100 декара изоставени лозя и ги засяхме с лавандула, но резултати от нея очакваме догодина.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия