Софийският фокус за настоящето и бъдещето на ЕС

След старта и първите представителни прояви от българското председателство на Съвета на ЕС вече се планират в подробности и деловите форуми, на които България е основен организатор. Затова е време да спрат песимистичните настроения и оценки, защото през първата половина на 2018 г. настоящето и бъдещето на ЕС ще има софийски фокус, тъй като у нас ще се обсъждат на високо ниво и на ресорни министерски съвещания най-наболелите и актуални въпроси за ЕС.
Във всички публикации от чуждестранни медии по повод българското председателство на Съвета на ЕС, в които не са малко и критиките, че България отлага реформите, за да наблегне на представянето си пред Европа, почти всички медии отчитат доброто състоянието на българската икономика. А това позволява на страната ни да защитава авторитетно позицията си на временен ръководител на ЕС. Дори и авторитетният британски ежедневник „Файненшъл таймс“ оценява положително солидния икономически растеж на България и което е по-важно, прогнозира, че това ще продължи, въпреки пречките, поставяни от бюрокрацията и корупцията в страната.
Цитирани са прогнозите на Европейската комисия за растежа на България през тази и следващата година, който ще е съответно 3,8 процента и 3,6 процента. Отбелязва се, че увеличаването на заплатите и наличието на евтини кредити подхранват вътрешното потребление в страната след годините на въздържание след финансовата криза от 2008 г. Посочва се, че страната ни е постигнала значителен напредък за десетилетието, откакто се присъедини към ЕС, като жизнените стандарти са се увеличили от 34 процента от средното ниво за ЕС през 2007 г. до 53 процента през 2016 г..
За българското председателство на ЕС има четири основни приоритета, представени от премиера Бойко Борисов пред Европейския парламент на 16 януари: бъдещето на Европа и младите хора; европейската перспектива и свързаност за Западните Балкани; сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифровата икономика и уменията на бъдещето.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия